PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Çmimet e larta të karburanteve. Opozita i kërkon qeverisë të ulë taksat

Deputetët opozitarë të Kokoomus, Timo Heinonen dhe Jukka Kopra kërkojnë që qeveria të marrë masa për të ulur çmimet e karburanteve. Sipas përfaqësuesve, niveli i çmimeve tani është shumë i lartë në Finlandë, ku nuk ka transport publik funksional në pjesën më të madhe të vendit.

– Në provinca, shumë njerëz udhëtojnë dhjetëra kilometra në ditë dhe kostoja e punës është rritur ndjeshëm pasi çmimet e karburanteve janë rritur. Vetëm në vitin e fundit çmimi i naftës është rritur për gati 30 cent për litër dhe kjo do të sjellë një kosto shtesë vjetore prej qindra eurosh për shumë qytetarë, thekson Jukka Kopra në komunikatën për media.

Në një vend me distanca të gjata ku lëvizshmëria e familjeve varet nga makina e tyre, kostoja e udhëtimit duhet të mbetet e arsyeshme. Kjo është përgjegjësi e shtetit.

Sipas deputetëve, rritja e çmimit të karburanteve ka ndikuar keq në biznesin e transportit. Kostoja vjetore e një automjeti të madh transporti mund të jetë rritur deri në dhjetëra mijëra euro në vit për shkak të rritjes së çmimeve të naftës.

– Konkurrueshmëria në fushën e transportit në veçanti ka vuajtur nga zhvillimet e çmimeve. Nafta është më e lirë në vendet e tjera dhe pyes veten pse nuk është bërë asgjë për të promovuar sistemin profesional të naftës që përmendet në programin e qeverisë, thotë Timo Heinonen.

Sipas programit të qeverisë, duhet të hulumtohen mundësitë e futjes së naftës profesionale. Kjo është një mundësi e ofruar nga Direktiva e BE-së për Tatimin e Energjisë për të taksuar më lehtë naftën e përdorur në kamionë dhe autobusë.

“Ministrja e Financave Annika Saarikko e ka minimizuar problemin e çmimit, por tashmë rritja e çmimit të karburanteve ka filluar të shfaqet në çmimet e transportit, si edhe në ato ushqimore”, vijon Heinonen.

Sipas deputetëve të Partisë së Koalicionit Kombëtar-Kokoomus, qeveria duhet të ndryshojë trajtimin tatimor të karburanteve në mënyrë që kostoja e transportit të ulet dhe të mbetet në një nivel të arsyeshëm, si për individët ashtu edhe për bizneset.