PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda blen snajperët e saj M23. Braktisen armët e kohës së Bashkimit Sovjetik

Departamenti i Logjistikës i Forcave të Mbrojtjes Finlandeze dhe Sako Oy kanë nënshkruar një marrëveshje për të prodhuar një sistem të ri pushkësh M23. Me blerjen e re, Finlanda do të zëvendësojë pushkët snajper Dragunov dhe Tkiv 85 të dizajnuara nga sovjetikët.

Sistemi i pushkëve të Finlandës bazohet në modelet amerikane AR-10 dhe AR-15 të një pushke gjysmë automatike të projektuar nga Eugene Stoner. Sidoqoftë, M23 përmban përfitime shtesë në krahasim me pushkën amerikane si përmirësim i saktësisë, montim i integruar i armëve, pamje taktike të natës, shtypës dhe dizajn i lehtë.

Forcat e Mbrojtjes Finlandeze do të marrin pushkën në dy konfigurime: një variant Rifle dhe një variant i caktuar i pushkës Marksman, i cili do të hyjë në shërbim nga viti 2023.

Sniper Rifle gjysmë-automatike 23 është e pajisur me një pamje optike të cilësisë së lartë dhe municion preciz, i cili është i përshtatshëm për objektiva të largëta. Ai u mundëson snajperëve të kenë precision kundër objektivave në një distancë deri në 800 metra (2625 feet).

Pushka e caktuar Marksman Rifle 23 është pajisje më e thjeshtuar e armëve, e cila është krijuar për t’u përdorur nga Jaeger dhe forcat e këmbësorisë. Pushka mund të synojë objektiva deri në një distancë prej 600 metrash (1970 këmbë).

Pushkët prodhohen në fabrikën e Sako në Riihimäki. Dorëzimi do të fillojë më vonë këtë vit.

Vlera totale e kontratës, përfshirë TVSH-në, është afërsisht 10 milionë euro, përveç të cilave kontrata përfshin një parashikim shtesë deri në 525 milionë Euro për blerjet e mundshme në të ardhmen.

– Marrëveshja e prokurimit do të thellojë bashkëpunimin midis Sakos dhe Forcave të Mbrojtjes Finlandeze, do të krijojë vende të reja pune në Finlandë dhe, nga ana e saj, do të përmirësojë sigurinë e furnizimit të Finlandës, thotë Raimo Karjalainen, President dhe CEO i Sako.