PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Helsinki do të ofrojë strehë gjithë vitin për romët e Bullgarisë dhe Rumanisë

Pas një debati dhe votimi të gjatë, sektori i shërbimeve sociale dhe kujdesit shëndetësor i Helsinkit ka vendosur që strehimi urgjent duhet të vihet në dispozicion për njerëzit që kanë nevojë për të gjatë gjithë vitit, pavarësisht nga kombësia e tyre. Në një takim të Martën, politikanët diskutuan një iniciativë të propozuar nga Katju Aro, bashkë-themelues dhe Kryetar i Partisë Feministe të Finlandës, dhe nëntëmbëdhjetë të tjerë. Nisma propozon që strehimi duhet të sigurohet për grupet shëtitëse që u përkasin kombeve të BE – kryesisht romë nga Bullgaria dhe Rumania – gjatë gjithë vitit.

Vendimmarrësit votuan 9–4 në favor të strehimit emergjent gjatë gjithë vitit dhe 11–2 që akomodimi duhet t’u ofrohet të gjitha kombësive gjatë Pandemisë. Vendimi përfundimtar do të merret nga këshilli i qytetit. Grupet shëtitëse janë vazhdimisht në lëvizje për shkak të mënyrës së tyre të jetesës dhe aktualisht kanë mundësi të akomodohen në Institutin e Helsinkit Deaconess vetëm gjatë muajve të ftohtë (tetor-prill).

Strehimi në Helsinki sigurohet në lagje të ndara në Hietaniemi. Strehimi emergjent për grupet shëtitëse është zgjatur me raste për shkak të kushteve të motit me ngrica dhe rregullimet e veçanta janë bërë gjatë pandemisë verën e kaluar.

Sidoqoftë, Aro argumenton se shumë nuk janë në gjendje të përdorin këto burime dhe pretendon se mbi 40 rumunë që erdhën në Finlandë u detyruan të flinin në pyll në të ftohtin e ashpër të shtatorit. Ata gjithashtu u kthyen mbrapsht nga streha e Hietaniemit. Aro ka qenë e zëshme në mbështetjen e saj për të drejtat e grave rome dhe ka dënuar diskriminimin ndaj komunitetit të margjinalizuar në të kaluarën./HT