PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kryeministrja Marin uron Vitin e Ri: Falenderoj qytetarët dhe opozitën. Ditë më të bardha!

Panalbanian.com ju prezanton në shqip mesazhin për Vitin e Ri 2022, që Sanna Marin, kryeministrja e Finlandës i dërgoi këtë mëngjes qytetarëve.

Gjatë vitit të dytë të koronës, dritat dhe hijet janë alternuar. Një vit më parë, ne filluam vaksinimet e koronavirusit dhe ato na kanë sjellë mbrojtje dhe siguri. Megjithatë, virusi është i paparashikueshëm dhe fatkeqësisht pandemia nuk ka përfunduar ende.

Shumë njerëz kanë përjetuar shqetësime dhe pikëllim gjatë vitit të kaluar. Shumë prej tyre kanë humbur të dashurit, janë kujdesur për shëndetin e anëtarëve të familjes së tyre ose janë sëmurë vetë. Shumë prej tyre kanë humbur punën e tyre ose kanë përjetuar pasiguri për jetesën e tyre ose të njerëzve të tyre të dashur.

Ka pasur edhe momente të tjera pikëllimi, shqetësimi dhe pasigurie. Vaksinimet kanë lejuar që shoqëria të hapet dhe ne kemi mundur të takohemi me njëri-tjetrin më të sigurt. Njerëzit kanë zgjatur dorën e tyre të ndihmës, kur një i njohur ose i panjohur ka pasur nevojë për të. Shumë kanë gjetur gëzim në gjëra të thjeshta dhe të zakonshme. Kriza në mënyrë të pashmangshme i vendos gjërat në një peshore.

Dua të falënderoj çdo finlandez. Keni qenë fleksibël, keni punuar për të mirën e përbashkët, keni qenë të durueshëm dhe keni përballuar pasiguritë. Viti nuk ka qenë i lehtë. Shpresoj që me zgjatjen e krizës, ne do të jemi në gjendje të jemi të mëshirshëm me veten dhe me njëri-tjetrin.

Situata e koronavirusit në Finlandë është serioze dhe ka një shqetësim të madh për variantin omikron. Qëllimi i qeverisë është të rrisë mbulimin e vaksinimit dhe mbrojtjen e qytetarëve. Aktualisht po bëhet shumë punë në të gjithë Finlandën për të siguruar që vaksinat e dozës së tretë t’u jepen njerëzve sa më shpejt të jetë e mundur. Vaksinat mbeten mjeti ynë më i rëndësishëm në luftën globale kundër një pandemie.

Ndërsa sigurohemi që vaksinat janë të disponueshme në mënyrë të mjaftueshme dhe sa më shpejt, ne duhet të punojmë për të rritur mbulimin e vaksinimit në mbarë botën. Askush nuk është i sigurt derisa të gjithë të jenë të sigurt.

Nëse nuk e keni marrë ende vaksinën, bëjeni tani. Marrja e vaksinës është një veprim i përgjegjshëm për të mbrojtur veten, të dashurit tuaj dhe shoqërinë në tërësi. Duke marrë vaksina, ju mbroni sistemin shëndetësor nga tendosja. Është çështje solidariteti. Ne, të gjithë duhet të dalim gjallë nga pandemia.

Deri më tani, Finlanda i ka mbijetuar pandemisë me më pak dëme për shëndetin dhe ekonominë sesa shumë nga vendet me të cilat krahasohemi. Mbështetja në kohë dhe e mjaftueshme për njerëzit dhe bizneset, si dhe rimëkëmbja, kanë ndihmuar në zbutjen e ndikimit në ekonomi dhe përshpejtimin e rimëkëmbjes. Megjithatë, zhvillimi i pandemisë ende përfshin rreziqe dhe pasiguri të konsiderueshme. Prandaj, duhet të ruhet edhe aftësia e politikave ekonomike për t’iu përgjigjur situatës dhe politikat miqësore ndaj rritjes ekonomike nuk duhet të ndalen shumë shpejt.

Menaxhimi i pandemisë së koronavirusit do të vazhdojë të jetë një çështje ekuilibri. Është e nevojshme të jemi në gjendje të mbrojmë shëndetin e njerëzve, të parandalojmë barrën e kujdesit spitalor dhe, nga ana tjetër, të mbajmë shoqërinë sa më të hapur. Vendimet dhe kufizimet duhet të jenë në kohë, proporcionale dhe të nevojshme. Është gjithashtu e qartë se ndërsa kriza vazhdon, qëndrueshmëria e shoqërisë do të vihet në provë.

Megjithëse rimëkëmbja ekonomike në mes të pandemisë ka qenë e shpejtë, rritja pritet të ngadalësohet në vitet e ardhshme. Prandaj, tani është koha për të forcuar kushtet për rritje të qëndrueshme ekonomike në terma afatgjatë. Në një ekonomi si Finlanda, rritja ekonomike bazohet kryesisht në njohuritë, inovacionet dhe investimet. Kjo është arsyeja pse, në vjeshtë, ne krijuam një grup pune parlamentar për të shqyrtuar mënyrat e forcimit të kërkimit, zhvillimit dhe inovacionit në një afat të gjatë.

Grupi punues parlamentar i RDI e përfundoi punën në dhjetor. Partitë parlamentare së bashku u angazhuan për qëllimin e rritjes së shpenzimeve për kërkim dhe zhvillim në 4% të PBB-së deri në vitin 2030. Grupi i punës përpiloi një prezantim të përbashkët mbi parimet dhe procedurat për arritjen e këtij qëllimi. Propozimet e grupit janë domethënëse dhe zbatimi i tyre është thelbësor për suksesin e ekonomisë finlandeze. Zbatimi i qëndrueshëm dhe i parashikueshëm i propozimeve është në qendër të politikës ekonomike për vitet në vijim.

Rritja e qëndrueshme është gjithashtu mënyra më efektive për të forcuar financat publike. Edhe pse financat publike dhe raporti i borxhit janë zhvilluar muajt e fundit, madje çuditërisht në mënyrë të favorshme, me rritjen e shpejtë të ekonomisë, perspektiva afatgjatë nuk ka ndryshuar ndërsa popullsia plaket. Forcimi i financave publike duhet të vazhdojë, mbi të gjitha duke forcuar rritjen dhe punësimin.

Borxhi për kujdesin, infermierinë dhe shkollimin i krijuar nga pandemia do të kërkojë vëmendje të veçantë nga ne për një kohë të gjatë. Sa më gjatë të zgjasë kriza, aq më e rëndësishme është të sigurohet që borxhi i mirëqenies i shkaktuar nga koronavirusit të mos bëhet shumë i lartë. Problemet duhet të trajtohen në kohën e duhur. Nëse nuk e bëjmë këtë, ne do të paguajmë një çmim të rëndë njerëzor dhe financiar për të në të ardhmen.

Pas pak më shumë se tre javësh, në Finlandë do të mbahen zgjedhjet e para rajonale në histori. Zgjedhjet rajonale vendosin për shërbimet bazë që janë të rëndësishme për jetën e përditshme të njerëzve. Deri më tani, organizimi i mirëqenies sociale, shëndetësisë dhe operacioneve të shpëtimit ka qenë përgjegjësi e komunave. Në të ardhmen, ato do të jenë përgjegjësi e rajoneve.

Ka shumë kandidatë të aftë dhe të motivuar në zgjedhje. I inkurajoj të gjithë të votojnë në zgjedhjet e janarit. Tani është koha për të ndikuar në të ardhmen e shërbimeve për qytetarët. Zgjedhjet rajonale kanë të bëjnë me shërbime bazë të rëndësishme për qytetarët, rëndësia e të cilave është theksuar më tej nga kriza e koronavirusit. Çështja është se njerëzit mund të vazhdojnë t’i besojnë funksionalitetit të shërbimeve tona bazë.

Besimi është fjala kyçe mbi të cilën është ndërtuar e gjithë shoqëria jonë. Besimi, aftësia për të bashkëpunuar dhe për të rënë dakord së bashku theksohen veçanërisht në kohë të vështira. Njerëzit duhet të jenë në gjendje të besojnë se shoqëria po funksionon në mes të një krize. Njerëzit duhet të jenë në gjendje të besojnë se mund të punojnë së bashku për sigurinë, mirëqenien dhe të ardhmen e kombit. Ndaj dua të falënderoj opozitën për mbështetjen e vlefshme që ka marrë qeveria edhe këtë vit në përballjen e krizës së koronavirusit.

Ne jemi një shoqëri me shumë pika të forta. Ne jemi një komb i aftë që i kemi mbijetuar shumë sprovave së bashku. Shoqëria finlandeze është e fortë. Është veçanërisht e fortë kur përballemi me vështirësi.

Finlanda dhe finlandezët vlerësohen ndërkombëtarisht. Ne jemi parë në mbarë botën si lider në shumë drejtime. Finlandezëve u besohet. Pozicioni ynë nuk ka qenë kurrë kaq i fortë.

Kuadri më i rëndësishëm i referencës së Finlandës është Bashkimi Evropian, në të cilin të gjitha vendet evropiane mund të aspirojnë të bëhen anëtarë. Ne kemi forcuar gjithashtu sigurinë tonë kombëtare, përmes bashkëpunimit të gjerë të sigurisë dhe mbrojtjes dhe do të vazhdojmë të intensifikojmë bashkëpunimin. Ne gjithashtu ruajmë mundësinë për të aplikuar për anëtarësim në NATO. Ne duhet ta vlerësojmë këtë liri zgjedhjeje dhe ta konsiderojmë reale, sepse ka të bëjë me të drejtën e secilit vend për të vendosur për zgjidhjet e veta të sigurisë. Është një nga themelet e sigurisë evropiane të sanksionuara në parimet e OSBE-së. Ne treguam se mësojmë nga e kaluara. Ne mbahemi të fortë në hapësirën tonë.

Çfarëdo që të ndodhë në mjedisin tonë operativ, Finlanda dhe finlandezët do të kenë sukses. Dritat dhe hijet gjithashtu do të ndryshojnë vitin e ardhshëm. Unë dhe e gjithë qeveria do të bëjmë çmos për të patur ditë më të bardha.

I uroj të gjithëve që Viti i Ri 2022 të jetë i gëzuar dhe i lumtur.

Kryeministrja e Sanna Mari