PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Vantaa: Ja çfarë duhet të bëni nëse jeni infektuar me koronavirus

Shumë familje aktualisht po mendojnë se si të veprojnë nëse një nga anëtarët e familjes së tyre vuan nga sëmundja e koronavirusit. Vantaan Sanomat pyeti Timo Aronkydo, nënkryetar i Bashkisë për Kujdesin Social dhe Shëndetësor në Vantaa, për një përgjigje.

Sa kohë duhet të jetë në izolim një person me rezultat pozitiv të testit?

– Një person që ka marrë rezultat pozitiv të testit duhet të qëndrojë në izolim për 10 ditë. Nëse simptomat vazhdojnë pas 10 ditësh izolim, duhet të qëndroni në shtëpi për aq kohë sa është asimptomatike. Është planifikuar të ulet izolimi në pesë ditë, por ende nuk ka hyrë në fuqi.

A duhet të karantinohen anëtarët e familjes nëse dikush vuan nga korona në shtëpi? Pra, a mund të shkojë një fëmijë në shkollë dhe bashkëshorti në punë?

– Aktualisht nuk vendoset karantinë. Një bashkëshort i vaksinuar dhe pa simptoma mund të shkojë në punë. Megjithatë, ju inkurajoj të përdorni një maskë për fytyrën gjatë gjithë kohës. Një fëmijë asimptomatik mund të shkojë në shkollë, edhe nëse nuk është vaksinuar. Ju inkurajoj të bëni teste në shtëpi. Nëse keni simptomat më të vogla, duhet të qëndroni në shtëpi.

A ka gjurmim të infeksionit, nëse kam një rezultat pozitiv të testit?

– Metoda e zbulimit dhe gjurmimit të infeksionit ka ndryshuar në Vantaa. Kështu që nuk do të ketë më thirrje për gjurmimin e infeksionit, por duhet të qëndroni vetë në izolim, kur të merrni një rezultat pozitiv të testit.

Nëse një infeksion koronavirusi është konfirmuar nga një test pozitiv në shtëpi, a duhet të bëhet një test zyrtar?

– Jo. Aktualisht, testet zyrtare janë vetëm për personelin e kujdesit shëndetësor, për shembull. Përjashtim bëjnë personat që kanë nevojë për një certifikatë izolimi, në këtë rast ata duhet të aplikojnë për një test zyrtar në pikat e testimit HUS ose në një pikë testimi private.

Nëse njëri prej anëtarëve të familjes vuan nga koronavirusi në shtëpi, a duhet të testohen anëtarët e tjerë të familjes me një test shtëpiak?

– Duhet të përdoren teste në shtëpi. Nëse jeni asimptomatik dhe i vaksinuar, një test në shtëpi mund të mos jetë i nevojshëm.

Kam një sëmundje koronavirusi, a duhet të shkoj te mjeku?

– Variantin e lehtë të koronavirusit mund ta kaloni në shtëpi. Duhet të shkoni te mjeku nëse sëmureni rëndë dhe nuk ndiheni mirë në shtëpi.