PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Eksperti i Bankës Qëndrore: Kujdes! Kriptomonedhat janë skema piramidale

, , ,

Kriptomonedhat mund të konsiderohen si një lloj skeme piramidale dhe nuk kanë asnjë vlerë tjetër, veçse vlerë argëtimi, sipas Aleksi Grym, një ekspert në kriptomonedha në Bankën e Finlandës.

Vlera e disa kriptomonedhave, si Bitcoin, ka rënë ndjeshëm.

– Është e mundur të paraqitet një numër, por është gjithashtu e mundur të pyesësh nëse ka pasur ndonjëherë ndonjë vlerë. Çmimi i tyre ndryshon kaq shumë në një drejtim dhe në një tjetër. Mund të flasim për një lloj flluskë çmimi dhe më pas nuk ka pasur vlerë reale në asnjë moment, thotë Grym.

Sipas tij, monedhat virtuale nuk duhen realisht për asgjë.

– Kryesisht kanë vlerë argëtuese, njerëzit kërkojnë eksitim tek ato. Mund të krahasohet me një lojë dhe ky është i vetmi përfitim që njerëzit përjetojnë prej tyre. Ato nuk kanë asnjë rëndësi reale ekonomike.

Sipas Grym, dy janë arsyet kryesore pse monedhat virtuale nuk përdoren si mjet pagese.

– Së pari, njësia e kriptomonedhave, si Bitcoin, luhatet gjerësisht dhe vlera e saj nuk mund të mbështetet. Askush nuk dëshiron vërtet të marrë një pagesë të tillë. Një arsye tjetër është se sistemi i tyre është joefikas dhe një sistem pagesash mjaft i ngathët.

Sipas Grym, monedhat virtuale mund të konsiderohen vetëm skema mashtrimi të mëdha Ponzi.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *