PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Aksident qiellor. Satelitët amerikanë përplasen me stacionin hapësinor të Kinës

,

Hapësira rreth tokës, sikurse duket edhe në këtë fotografi të NASA-s po bëhet shumë e ngushtë për mijëra e mijëra satelitë artificialë që qarkullojnë rreth tokës. Trafiku i rënduar po krijon edhe aksidente qiellore, por fatmirësisht pa viktima.

Kina ka bërë një ankesë zyrtare në agjencinë hapësinore të OKB-së se satelitët Starlink janë përplasur në stacionin hapësinor të Kinës. Satelitët Starlink janë të Elon Musk, njeriu më i pasur (ose i dyti më i pasur) në botë,

Sipas Kinës, stacionit hapësinor i është dashur dy herë të bëjë lëvizje evazive për të shmangur një përplasje me satelitët Musk.

Përplasja e parë ishte e pashmangshme më 1 korrik dhe hera e dytë më 21 tetor të këtij viti.

“Hapësira i përket të gjithëve”

Kina i bën thirrje OKB-së që t’u kujtojë kërkesat e dokumentit Shteteve të Bashkuara dhe nënshkruesve të tjerë të të ashtuquajturit Traktati i Hapësirës së Jashtme.

“Palët duhet të mbajnë përgjegjësinë e tyre për të siguruar që qeveritë dhe aktorët privatë të respektojnë marrëveshjen”, kujton Kina.

Sipas traktatit, hapësira e jashtme nuk i përket asnjë vendi, por është pronë e përbashkët e njerëzimit. Finlanda gjithashtu ratifikoi marrëveshjen në 1967.

Projekti komercial

SpaceX, në pronësi të Elon Musk, ka transportuar tashmë 1,600 satelitë në hapësirë ​​dhe ka marrë leje nga autoritetet amerikane për të lëshuar 12,000 satelitë shtesë në orbitën e Tokës.

Ky sistem satelitor, i quajtur Starlink, ka për qëllim të sigurojë një rrjet global interneti. Është planifikuar të ketë 42,000 satelitë plotësisht funksionalë.

Është një projekt komercial që Musk vlerëson se do të gjenerojë rreth 10 miliardë dollarë në vit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *