PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Festoi 119 vjetorin njeriu më i moshuar i planetit

,

Kane Tanaka, personi më i vjetër i mbijetuar në botë, festoi ditëlindjen e saj të 119-të të dielën në një shtëpi pleqsh në prefekturën Fukuoka, Japoni. Japan Times, agjencia e lajmeve Kyodo dhe The Guardian raportojnë se Tanaka lindi më 2 janar 1903. Në të njëjtin vit lindi shkrimtari George Orwell, poeti Yrjö Jylhä dhe pianisti Vladimir Horowitz.

Tanaka u martua në moshën 19-vjeçare dhe mbështeti familjen e saj duke drejtuar një dyqan kur gruaja dhe djali i tij i madh u dërguan në Luftën Sino-Japoneze në 1937.

Libri i Rekordeve GUINNESS e quajti atë njeriun më të vjetër të mbijetuar në botë në mars 2019, kur ajo ishte 116 vjeç. Në shtator 2020, ai u bë personi më i vjetër i gjallë në Japoni ndonjëherë. Rekordi i mëparshëm ishte 117 vjet e 261 ditë.

Numri i njerëzve mbi 100 vjeç është vazhdimisht në rritje në Japoni. Vitin e kaluar, kishte tashmë më shumë se 86,000 prej tyre. Jetëgjatësia japoneze është gjithashtu jashtëzakonisht e lartë, më shumë se 87 vjet për gratë dhe më shumë se 81 vjet për burrat.

Personi më i vjetër në botë tani komunikon me stafin e shtëpisë së të moshuarve në gjuhën e shenjave. Ajo falënderoi Guvernatorin e Prefekturës Fukuoka, Seitaro Hattor, për dërgimin e dekoratës së paqes vitin e kaluar.

Për të kaluar kohën, ajo shijon lojërat me enigma dhe shijon çokollatën. Sipas familjarëve, ajo dëshiron të jetojë të paktën 120 vjeç.

E dëshmuar si njeriu më i vjetër i të gjitha kohërave ishte francezja Jeanne Calment, e cila jetoi 122 vjeç. Ka pasur pretendime edhe për njerëz shumë më të moshuar. Për shembull, mosha e Francisca Susanos, e cila vdiq në nëntor të vitit të kaluar, u tha të ishte 124 vjeç, por nuk provohej.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *