PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Samiti i klimës: Shpyllëzimi do të ndalet deri në vitin 2030

, ,

Organizata për klimën Greenpeace e ka kritikuar vendimin, sepse thotë se do të miratojë shpyllëzimin edhe për një dekadë tjetër

Në samitin historik të klimës COP26 në Glasgow, Skoci, është arritur një marrëveshje për t’i dhënë fund shpyllëzimit.

Një numër liderësh shtetërorë do të nënshkruajnë sot një marrëveshje duke premtuar se do t’i jepet fund shpyllëzimit deri në vitin 2030. Kjo u raportua edhe nga transmetuesi britanik BBC.

Sipas kryeministrit britanik Boris Johnson, i cili do është nikoqir i samitit të klimës, vendimi është kyç për arritjen e qëllimit të përbashkët për kufizimin e ngrohjes globale në 1.5 gradë.

“Me këto premtime të paprecedentë, ne kemi mundësinë t’i japim fund historisë së gjatë të njerëzimit si pushtues i natyrës dhe në vend të kësaj të bëhemi kujdestarë të natyrës,” komentoi vendimi i Johnson.

Megjithatë, vendime të ngjashme ishin marrë tashmë në Samitin e Klimës në Nju Jork në vitin 2014. Në atë kohë, qëllimi ishte përgjysmimi i shpyllëzimit deri në vitin 2020 dhe përfundimi i tij gjithashtu deri në vitin 2030.

Organizata për klimën Greenpeace e ka kritikuar vendimin, sepse thotë se do të miratojë shpyllëzimin edhe për një dekadë tjetër.

Më shumë se njëqind vende nënshkruajnë marrëveshjen. Sipas BBC, rreth 85% e pyjeve të botës ndodhen në territoret e këtyre vendeve.

Marrëveshja po nënshkruhet edhe nga Brazili, ku zona të mëdha të pyjeve tropikale të Amazonës janë prerë. Rusia, e cila është kritikuar për prerje të paligjshme, po nënshkruan gjithashtu marrëveshjen.

Gati 20 miliardë dollarë janë zotuar për të mbështetur marrëveshjen.

Shpyllëzimi po kontribuon në krizën klimatike, pasi pyjet sekuestrojnë dioksid karboni të konsiderueshëm. Në nivel global, pothuajse një e katërta e emetimeve antropogjene të CO2 vijnë nga pasojat e përdorimit të tokës, si bujqësia dhe shpyllëzimi dhe degradimi i pyjeve.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *