PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

1.63 miliardë Euro rimbursime për qytetarët. Cilat barna konsumohen më shumë nga finlandezët?

, ,

Statistikat finlandeze të Barnave tregojnë se shitjet totale farmaceutike u rritën me 6,5 për qind në vitin 2020. Shitjet përbëhen nga shitjet e barnave me recetë ambulatore në vlerën e 2 miliardë e 331 milionë euro, shitjet e barnave ambulatore – 367 milionë euro dhe shitjet spitalore – 820 milionë euro.

Kela ka paguar gjithsej 1 miliard e 635 milionë euro rimbursime për barnat. Shuma është rritur me 5.4 për qind krahasuar me një vit më parë.

– Shkalla e rritjes së shumës së kompensimit ka mbetur pak a shumë e pandryshuar në krahasim me dy vitet e mëparshme, thotë Leena Saastamoinen, menaxhere e Kërkimeve në Kela.

Në të njëjtën kohë, kompanitë farmaceutike i kanë paguar Kelës 33 milionë euro të ashtuquajturat tarifa të rimbursimit të kushtëzuar për barnat me marrëveshje financiare, lidhur me çmimin dhe rimbursimin.

Statistikat Finlandeze të Barnave 2020 tregojnë se:

  • Lista e dhjetë barnave më të shitura përfshin ilaçe për mpiksjen e gjakut, ilaçe kundër reumatizmave, ilaçe për kancerin dhe ilaçe për hepatitin C.
  • Rritja e shpejtë e mëparshme e shitjeve të barnave kundër kancerit dhe modifikuesve të përgjigjes imune u ngadalësua ndjeshëm në krahasim me vitet e mëparshme
  • Konsumi i antibiotikëve ra në vitin e parë të koronës
  • Kostoja e barnave kardiovaskulare ka rënë për disa vite radhazi për shkak të konkurrencës së çmimeve, pavarësisht rritjes së konsumit;
  • Ilaçet e reja kundër migrenës po fitojnë vend në treg dhe shitjet janë rritur me më shumë se një të katërtën nga viti i kaluar
  • Konsumi i barnave psikiatrike nuk është rritur, krahasuar me vitet e mëparshme.

Statistikat për barnat në Finlandë publikohen për herë të 35-të. Publikimi monitoron zhvillimin e shitjeve, konsumit dhe rimbursimeve farmaceutike. Statistikat Mjekësore Finlandeze janë një botim i përbashkët i Kela dhe Qendrës së Zhvillimit dhe Sigurisë Farmaceutike Fimea dhe është i disponueshëm në internet.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *