PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

100 ditë luftë në Ukrainë dhe 6.8 milionë refugjatë. Por, sa ushtarë dhe civilë kanë vdekur?

, ,

Sot shënohen njëqind ditë që nga fillimi i luftës pushtuese ruse në Ukrainë. Rusia sulmoi në shkallë të gjerë më 24 shkurt. Edhe para kësaj, ka patur luftime në Ukrainën lindore për tetë vjet, në të cilat kishin vdekur 14 mijë vetë.

Organizata e Kombeve të Bashkuara ka raportuar për 6.8 milionë refugjatë lufte që janë larguar nga Ukraina. Por, sa ushtarë dhe civilë kanë vdekur në Ukrainë në njëqind ditët e fundit? Askush nuk e thotë me vërtetësi se sa të rënda janë përmasat e kësaj tragjedie në kufinjtë lindorë të Evropës. Ukraina dhe Rusia zmadhojnë humbjet e kundërshtarit dhe fshehin numrin e saktë të humbjeve që kanë pësuar në radhët e tyre për të ruajtur moralin e trupave të mbërthyera në një luftë të ashpër, ku po përdoren të gjitha llojet e armëve, përveç atyre bërthamore dhe kimike.

Vdekja e ushtarëve ukrainas

Aktualisht, 60 deri në 100 ushtarë ukrainas vdesin çdo ditë dhe 500 janë plagosur, ka deklaruar presidenti ukrainas.

Raportet e presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky sugjerojnë rreth 5,000 deri në 8,000 ushtarë ukrainas të vdekur. Dhe maksimumi 35,000 të plagosur.

Shifrat e ofruara nga Rusia janë krejt të ndryshme. Rusia pretendoi se të paktën 14,000 ushtarë ukrainas kanë vdekur qysh në fund të marsit.

Vdekja e ushtarëve rusë

Sipas Inteligjencës britanike, një e treta e fuqisë sulmuese të Rusisë është humbur. 30,000 të vrarë mund të jetë parashikimi më i lartë.

Sipas raportit të ushtrisë ukrainase, rreth 30,850 ushtarë rusë u likuiduan.

Vlerësimet e Rusisë për përplasjet janë më të moderuara. Në fund të marsit, Rusia tha se 1,351 ushtarë rusë kishin vdekur në luftë, megjithëse në prill Kremlini kishte folur gjithashtu për “humbje të rëndësishme” në lajmet e Al Jazeera.

Viktimat civile

Rusia ka bombarduar qytete të tëra. Vetëm disa nga viktimat civile janë numëruar.

Zyra e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (OHCHR) ka konfirmuar tashmë vdekjen e më shumë se 4,149 civilëve dhe plagosjen e afro 5,000 civilëve. Janë 267 fëmijë që kanë vdekur.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *