PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

50 mijë vetë kërkojnë ligj kundër Koronapas. Nisma qytetare i shkon parlamentit

,

Nisma qytetare kundër vendosjes së pasaportës koronavirus në vendet e punës po shqyrtohet në Kuvend. Nisma ka mbledhur 50 mijë nënshkrimet e mbështetjes që kërkohen për shqyrtim nga parlamenti.

Nisma kërkon një ligj në Finlandë që do të parandalonte futjen e pasaportës së koronavirusit në vendin e punës. Në memorandumin shpjegues të nismës, ndër të tjera thuhet se çdo qytetar duhet të ketë të drejtën e punës.

Iniciativa qytetare, “Jo pasaportë koronavirusi në vendet e punës”, mblodhi deklaratat e nevojshme të mbështetjes në rreth një javë. Nisma mban datën 7 nëntor.

Nisma e qytetarëve kundër Koronapass në vendet e punës është formalisht një propozim për të nisur hartimin e një ligji. Prandaj, nisma nuk përfshin, për shembull, propozime për nenet aktuale të ligjit.

Në memorandumin shpjegues të nismës së qytetarëve thuhet se vendosja e pasaportës së koronavirus në vendin e punës do t’i përjashtonte njerëzit nga jeta e punës kundër dëshirës së tyre. Për më tepër, arsyetimi thotë se një leje e mjekut në vendin e punës do t’i shtynte disa njerëz të merrnin vaksinën pa dëshirë.

Nënshkruesit duan të ruajnë vullnetin e lirë të njerëzve në çështjet që kanë të bëjnë me shëndetin e tyre. Sipas nënshkruesve, vendi i punës nuk mund dhe nuk duhet ta bëjë të pabarabartë një punonjës për shkak të vaksinës.

Për momentin, një pasaportë koronavirusi mund të kërkohet në restorante dhe aktivitete publike në Finlandë nëse ato janë subjekt i kufizimeve të vendosura nga autoriteti.

Sipas informacioneve të fundit, qeveria e kryeministres Sanna Marin  po shqyrton zgjerimin e pasaportës së koronavirusit për ta përfshirë në vendet e punës.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *