PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

626 euro për megavat/orë. Ngricat sjellin rritjen rekord të çmimit të energjisë

, ,

Çmimi i energjisë elektrike parashikohet të rritet në një rekord të ri në Ditën e Pavarësisë në orët e para të mbrëmjes, shkruan gazeta Uusi Suomi.

Çmimi i energjisë elektrike parashikohet të rritet në 626 euro për megavat orë të hënën në mbrëmje, sipas një parashikimi nga bursa e energjisë Nordpool. Çmimi mesatar i energjisë elektrike gjatë javës së kaluar ishte 184.12 euro për megavat orë. Në të njëjtën kohë një vit më parë, çmimi ishte 21 euro. Konsumi i energjisë elektrike gjatë ditëve të ftohta të dimrit në Finlandë është rreth 15,000 megavat.

Piku i njëkohshëm i konsumit në vendet fqinje ndikon gjithashtu në disponueshmërinë e energjisë elektrike të importuar nga Finlanda. Megjithatë, Agjencia e Energjisë beson se prodhimi ynë i energjisë elektrike së bashku me energjinë elektrike të importuar do të jetë i mjaftueshëm për të plotësuar kërkesën në dimrin 2021-2022. Në Finlandë, termocentralet rezervë në prodhimin e energjisë janë gati për vënie në punë brenda 12 orëve.

Moti i ftohtë dhe pa erë zvogëlon kapacitetin e prodhimit të energjisë nga era. Rendimentet e përkeqësuara të energjisë së erës, e kombinuar me kërkesën e lartë shoqëruese për energji elektrike në vendet fqinje, mund të përbëjnë një rrezik për mjaftueshmërinë e energjisë elektrike. Edhe pse kapaciteti i prodhimit të energjisë nga era është rritur këtë vit, nuk mjafton për të zëvendësuar kapacitetet e termocentraleve që janë nxjerrë jashtë përdorimit. Vetëm rreth 6 përqind e kapacitetit të energjisë së erës pritet të jetë në dispozicion në konsumin maksimal, thotë Agjencia Finlandeze e Energjisë në një njoftim.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *