PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

A shkakton kancer në tru përdorimi i celularëve? – Shkencëtarët britanikë përgjigjen

, , ,

Sipas një studimi të fundit, përdorimi i celularëve nuk shoqërohet me një rrezik të shtuar të tumoreve të trurit.

Zbulimi, i cili mbështet kërkimet e mëparshme, bazohet në një studim të kryer tek mbikëqyrja e 776 mijë grave britanike. Pjesëmarrësit e lindur midis 1935 dhe 1950 raportuan se përdornin telefonat e tyre në 2001, dhe rreth gjysma e tyre përsëritën në 2011.

Gjatë një mesatare prej 14 vitesh ndjekjeje, nuk u vu re asnjë ndryshim domethënës në gjasat e zhvillimit të tumoreve të trurit ose të syve midis atyre që përdornin celular dhe atyre që nuk e përdornin. Rreziku nuk u rrit edhe nëse celulari do të përdorej çdo ditë ose për më shumë se 10 vjet.

Nuk kishte gjithashtu asnjë ndryshim midis përdoruesve të telefonave celularë në cilën anë të trurit kishte më shumë gjasa të zhvillohej tumori, megjithëse telefoni celular shpesh mbahet në veshin e djathtë.

Studimi u shfaq në Journal of the National Cancer Insitute.

Telefoni ngroh pjesët e kokës

Telefoni celular shpesh mbahet pothuajse te koka, gjë që ekspozon ekspozimin e trurit ndaj sasive të konsiderueshme të valëve të radios të emetuara nga pajisja. Fushat e radiofrekuencës shkaktojnë ngrohjen e indeve. Biblioteka mjekësore e krahason fenomenin me një furrë me mikrovalë.

Në praktikë, rritja e temperaturës së trurit të shkaktuar nga një celular është maksimumi 0,2–0,3 ° C. Normalisht, temperatura e trurit luhatet plus ose minus 0,5 ° C në të dy drejtimet, në ditë. Gjatë stërvitjes, temperatura e trupit mund të rritet deri në disa gradë pa ndonjë shqetësim.

Megjithëse ngrohja e indeve e shkaktuar nga rrezatimi me radiofrekuencë mund të jetë i ndryshëm nga ngrohja normale, bazuar në informacionin nga kërkimet aktuale të gjera, përdorimi normal i celularit nuk përbën rrezik për kancer.

Studimi i publikuar tani ka mangësitë e veta. Ai nuk ka marrë parasysh fëmijët apo adoleshentët, por studimet e mëparshme nuk kanë gjetur një lidhje midis telefonave celularë dhe tumoreve të trurit në këtë grupmoshë.

Megjithatë, studiuesit theksojnë se telefonat inteligjentë modernë rrezatojnë më pak se celularët e vjetër. Në çdo rast, si masë paraprake këshillojnë shmangien e ekspozimeve të panevojshme. Fëmijët inkurajohen të dërgojnë mesazhe me tekst në vend që të bëjnë telefonata.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *