PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Alarmi në Finlandë. Pasaportat dixhitale të falsifikuara premtohen online

,

Një diskutim qarkullon në internet se ështe vjedhur nënshkrimi dixhital pasaportës së koronavirusit, gjë që teorikisht do të bëjë të mundur falsifikimin e pasaportave dixhitale të koronavirusit për çdo person.

Nënshkrimi dixhital i autoritetit në kodin QR të pasaportës koronavirus garanton vërtetësinë e të dhënave të pasaportës dhe është shumë e vështirë të thyhet. Sidoqoftë, nëse një i paautorizuar ka qasje në një çelës sekret të nënshkrimit, është e mundur të krijohen pasaporta në mënyrë të paligjshme.

Në bisedat online në gjuhën finlandeze të shikuara dje, u prezantua një pasaportë e rreme korona, në të cilën links u përdorën si emra dhe mbiemra të rremë për të të drejtuar në një kanal specifik që vepronte si një platformë e koduar për dërgimin e mesazheve.. Kjo mund të jetë platforma ku shiten certifikatat e falsifikuara.

Kur kodi QR i pasaportës lexohet me aplikacionin Corona Certificate Reader, ai do të tregohet jeshil, që do të thotë se pasaporta është pranuar.

Aleksi Yrttiaho, Drejtor i Menaxhimit të Informacionit në Departamentin e Shëndetit dhe Mirëqenies, konfirmon se çështja dihet dhe po hetohet nga autoritetet. Sipas pretendimeve online, nënshkrimi dixhital do të vinte nga Gjermania. THL aktualisht është në pritje të më shumë informacionit.

Ka praktikisht dy mundësi. Ofruesi i parë i kujdesit shëndetësor në një vend ka një punonjës mashtrues i cili ka qasje në çelësat e nënshkrimit dixhital dhe prodhon certifikata të falsifikuara të koronës me pagesë.

Një opsion tjetër është që nënshkrimet dixhitale për një vend të tërë kanë rrjedhur. Kjo do të lejonte, për shembull, prodhimin në shkallë të gjerë të pasaportave të falsifikuara të koronës me gjeneratorë të krijuar me qëllim.

Yrttiaho thekson se deri më tani është parë një falsifikim. As sistemi i nënshkrimit dixhital nuk është thyer ose prishur, sepse nëse nënshkrimi dixhital i një vendi ka rrjedhur, ai mund të revokohet dhe të zëvendësohet me një nënshkrim të ri për atë vend.

Në këtë rast, pasaportat korona të atij vendi – origjinale dhe të falsifikuara – do të fillojnë të shfaqen të kuqe kur lexohen dhe qytetarët e këtij vendi do të duhet të rimbushin certifikatat e tyre të koronës.

Sipas Yrttiaho, informacioni shëndetësor i askujt nuk kërcënohet në këtë situatë. Ai bën thirrje që të mos provoni dhe të merrni pasaporta false korona.

Sipas Mikko Hyppönen, Drejtor Kërkimor i Kompanisë F-Secure,, është e mundu,r që një person që shet pasaporta të rreme të koronavirusit në një platformë të koduar, të jetë një ndërmjetës për një palë që bën pasaporta jashtë vendit.

– Mund të jetë një situatë e krahasueshme me një punonjës banke që shkëmben numrat e llogarive të njerëzve dhe transferon para nga një llogari në tjetrën. Asgjë thelbësore nuk prishet.

Hyppönen thotë se ai e konsideron sistemin kompleks të nënshkrimit matematikor pas pasaportave koronavirus të jetë po aq i sigurt sa mbrojtja e bankave në internet.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *