PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Anëtarësimi në NATO. Niinistö: Finlanda nuk befasohet nga kërcënimet ruse

, ,

Presidenti Sauli Niinistö nuk duket i befasuar prej deklaratave të bëra nga Maria Zacharova, zëdhënëse e Ministrisë së Jashtme të Rusisë të premten.

– Është e qartë se nëse Finlanda dhe Suedia i bashkohen NATO-s, e cila është para së gjithash një aleancë ushtarake, ju ndoshta e kuptoni shumë mirë, kjo do të rezultonte me pasoja të rënda të politikës ushtarake. Kjo nga ana tjetër do të kërkonte kundërveprim nga vendi ynë, tha zëdhënësja Maria Zacharova gjatë konferencës për shtyp të Ministrisë së Jashtme ruse të premten.

Niinistö thotë se ai vuri në dukje se deklarata ishte cituar “si një kërcënim për veprim ushtarak”, por ai thekson se formulimi i saktë ende të kujton deklaratat e mëparshme ruse se çfarë ndodh nëse Finlanda dhe Suedia anëtarësohen në NATO.

– Nëse kthehesh prapa në kohë, nuk devijon saktësisht nga ajo që Presidenti rus Vladimir Putin tha në Naantali disa vite më parë për të njëjtën pyetje. Edhe atëherë dëgjuam të njëjtin tekst. Po ashtu ministri i Jashtëm Sergei Lavrov tha të njëjtën gjë në janar.

Finlanda, Suedia dhe BE-ja morën pjesë në samitin e NATO-s të premten për shkak të sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës. Presidenti Sauli Niinistö përfaqësoi Finlandë.

Finlanda dhe Suedia nuk marrin pjesë automatikisht në të gjitha takimet e NATO-s, edhe pse vendet kanë një partneritet të fortë me Aleancën e Mbrojtjes, por gjithashtu nuk është përjashtim që vendet të marrin pjesë në takimet e NATO-s.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *