PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Artileria finlandeze më e fuqishmja në Evropën Perëndimore. Transportues koreanë dhe radarë izraelitë

, ,

Forcat e Mbrojtjes kanë gjithsej rreth 1500 armë artilerie në përdorim, nga të cilat 700 topa, 700 granatahedhës të rëndë dhe më pak se njëqind raketahedhës.

Sipas Tekniikka & Talous, artileria finlandeze është deri tani më e madhja në Evropën Perëndimore. Polonia, e cila renditet e dyta, ka gjithsej 700 dhe Gjermania rreth 200 armë artilerie.

Inspektori i artilerisë, kolonel Pertti Holma, thotë se artileria është gjithashtu një pjesë thelbësore e fushëbetejës moderne. Pas konfliktit në Ukrainë, artileria është rizhvilluar në shumë vende perëndimore.

– Nëpërmjet stërvitjeve dhe ndërveprimit ndërkombëtar, është bërë e qartë vlerësimi i lartë i të huajve për sistemin e artilerisë finlandeze dhe personelin e tij, thotë Holma.

Komandanti i Forcave Tokësore, Gjeneral Lejtnant Petri Hulkko, theksoi më parë se Finlanda ka forcën e dytë më të madhe tokësore në Evropë menjëherë pas Turqisë. Ai tha se artileria finlandeze ishte deri tani më e forta në Evropë.

 

Vitet e fundit, transporti i artilerisë është zhvilluar në Finlandë duke blerë mjete të blinduara të Koresë së Jugut K9. Radarët kundër artilerisë, të rëndësishme për luftën moderne, u porositën nga Izraeli në vitin 2019. Sasia ose çmimi i tyre nuk u zbulua për publikun.

 

Radarët vendosen në platformat e kamionëve, në mënyrë që nëse është e nevojshme të lëvizin shpejt. Këtë vit do të fillojë trajnimi me këto pajisje për ushtarët e rinj.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *