PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Ashpërsohen ligjet kundër terrorit. Vetëm një i dënuar në 18 vjet

, ,

Agjencia Kombëtare e Inteligjencës Supo shprehu vlerësimin pozitiv për reformën legjislative që do të shtrëngojë masat ndëshkimore ndaj atyre që përfshihen në aktivitete terreoriste. Sipas vlerësimeve që dhanë për YLE, reforma që do të përmbyllet në vjeshtë është më e mira dhe e shumëpritur për një kohë të gjatë.

Në Prill, hyri në fuqi një ligj që forcon kriminalizimin e financimit të terrorizmit. Një ligj tjetër akoma në pritje do ta bënte më të dënueshëm, ndër të tjera, pjesëmarrjen në aktivitetet e një grupi terrorist dhe udhëtimin për kryerjen e një vepre terroriste. Ata që mbështesin aktivitetet e grupeve terroriste do të ndiqen dhe ndëshkohen më ashpër.

Gjykata dënoi vetëm një të akuzuar

Ka pasur katër gjyqe terroriste në Finlandë në 18 vjet. Terrorizmi u bë një koncept në të drejtën penale në 2003.

Me përjashtim të sulmit në Turku, të gjitha akuzat janë hequr. Personi i vetëm i Finlandës i dënuar për terrorizëm është Aberrahman Bouanane, autori i sulmit me thikë në 2017 në Turku Market Square. Ai u dënua me burgim të përjetshëm.

Në gjyqin e parë terrorist të Finlandës në 2014, katër burra u akuzuan për dërgimin e parave në organizatën somaleze al-Shabaab dhe për përgatitje për një vepër terroriste.

Gjykata e Apelit vlerësoi se provat ishin të pamjaftueshme.

Në një gjyq tjetër në vitin 2018, tre burra u akuzuan se kishin planifikuar të merrnin pjesë në konfliktin sirian në radhët e një organizate terroriste. Sipas gjykatës së rrethit, provat erdhën vetëm nga ideja e largimit për në Siri, por nuk provohej se kishte një qëllim terrorist.

Sidoqoftë, burrat u dënuan për krime financiare. Një njeri i katërt ishte gjithashtu i përfshirë në çështje, por ai me sa duket ishte në Siri në kohën e gjyqit.

Vitin e kaluar, Gjykata e Apelit Turku, nga ana e saj, hodhi poshtë akuzat kundër vëllezërve binjakë nga Iraku. Akuza ndaj tyre tyre përfshinte përfshirjen në një masakër terroriste në Irak.

Nga Finlanda në Siri dhe Irak, sipas Supo, kanë shkuar për të luftuar më shumë se 80 persona. Shumë kanë vdekur dhe deri më tani njëzet janë kthyer. Asnjë nga të kthyerit nuk është dënuar, pavarësisht se Supo po i mban nën monitorim.

Policia Qendrore e Krimeve i konfirmoi Yle se ka pasur 30 çështje penale nën hetim nga 2014 deri në vitin e kaluar. Gjashtë prej tyre kanë kaluar për ndjekje penale. Aktualisht nuk ka aktakuza në proces. Asnjë akuzë e re nuk është ngritur që nga viti 2018.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *