PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Bankat paralajmërojnë blerësit e shtëpive. Rritja e inflacionit do të rrisë interesin e kredive

, ,

Dy banka finlandeze kanë paralajmëruar huamarrësit e kredive dhe pronarët e shtëpive për rreziqet në rritje.

Banka e Kursimeve Finlandë theksoi të enjten se çmimet e shtëpive në disa rajone, veçanërisht në mikro-lokalitete të caktuara urbane, janë rritur me shpejtësi gjatë pandemisë së koronavirusit, duke hapur derën e një korrigjimi pasi të kapërcehet pandemia.

Jukka Rantanen i Sp-Koti, sektori i pasurive të patundshme i Bankës së Kursimeve, pa që kërkesa e fortë për shtëpi ka rritur çmimet në mënyrë të paarsyeshme brenda një periudhe të shkurtër kohe.

“Ne mund të shohim statistikisht edhe një rënie të çmimeve, tani edhe në lagjet e shtrenjta në Espoo dhe Helsinki,” komentoi ai në një njoftim për shtyp.

Kapërcimi i epidemisë së koronavirusit, sipas tij, do të shmangë vëmendjen e njerëzve larg blerjeve të shtëpisë dhe aktiviteteve të pronësisë së patundshme, të paktën përkohësisht. Një faktor tjetër që kontribuon në këtë parashikim të tregut është shtimi i banesave të reja.

“Njerëzit që paguan një çmim të lartë për një shtëpi duhet të përgatiten për një lloj korrigjimi, me një rënie të çmimit, nëse planifikojnë të shesin shtëpinë e tyre në dy vitet e ardhshme. Mund të duhet pak kohë para se zhvillimi i përgjithshëm i çmimeve të arrijë nivelin që njerëzit kanë paguar për shtëpitë kohët e fundit, ”tha Rantanen.

Sp-Koti tha se tregu finlandez i strehimit në tërësi nuk rrezikon nga mbivlerësimi, megjithëse kjo ka ndodhur në mikro-lokalitete ku blerësit po paguajnë mbi çmimin e kërkuar dhe shtëpitë shiten para se të ofrohen për t’u parë nga të gjithë blerësit e mundshëm..

“Dallimet midis lagjeve mund të qëndrojnë të theksuara brenda qyteteve,” tha Rantanen.

Danske Bank ka paralajmëruar huamarrësit e hipotekave se janë rritur gjasat që normat e interesit të rriten shpejt. Banka Qendrore Evropiane, shpjegoi ajo, mund të duhet të konsiderojë shtrëngimin e politikës së saj monetare në përgjigje të përshpejtimit të inflacionit, një veprim që mund të ndikojë gjithashtu në normën më të zakonshme të referencës për kreditë e strehimit finlandez, Euribor 12-mujor.

Shkalla e referencës ka qenë negative që nga Shkurti 2016, duke qëndruar në -0.48 përqind të Mërkurën.

“Gjasat për një rritje më të hershme se sa pritej në normat e interesit janë rritur. Ndërsa ekonomia globale rimëkëmbet nga kriza e koronavirusit dhe shumë vende vazhdojnë përpjekjet e forta stimuluese, inflacioni do të përshpejtohet, ndoshta duke bërë që bankat qendrore të shtrëngojnë politikën e tyre monetare në vitet e ardhshme, ”tha Pasi Kuoppamäki, ekonomisti kryesor në Danske Bank.

Ai inkurajoi konsumatorët duke parashikuar ndryshime në normat e interesit për të monitoruar inflacionin dhe shenja të tjera të mbivlerësimit.

Inflacioni tashmë ka treguar shenja të rritjes së ritmit në zonën e euros, duke përshpejtuar nga 1.3 përqind në mars në 1.6 përqind midis në Prill. Në Shtetet e Bashkuara, ajo kërceu nga 2.6 përqind në 4.2 përqind midis marsit dhe prillit.

“Përshpejtimi i inflacionit duket pjesërisht një fenomen i përkohshëm dhe lidhet kryesisht me rritjen e çmimeve të lëndëve të para, të tilla si nafta, por tregjet janë në kërkim të shenjave të mundshme të përshpejtimit afatgjatë,” deklaroi ai.

Danske Bank zbuloi gjithashtu se huamarrësit e rinj po mbrojnë kreditë e tyre të strehimit gjithnjë e më shumë kundër një rritje të normave të interesit, me mbi një të tretën e kredive të reja që zgjedhin një normë interesi fikse ose një kufi luhatjeje të normës së interesit për kreditë e tyre.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *