PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

BE miraton planin finlandez për përdorimin e ndihmës 2.1 miliardë Euro

, , ,

  • Në 30 vitet e ardhshme çdo finlandez do t’i paguajë BE-së 40 Euro në vit plus interesat

Gjatë një vizite të shkurtër në Helsinki, Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen njoftoi se komisioni kishte miratuar strategjinë e Finlandës për të përdorur pjesën e saj në Planin e Rimëkëmbjes dhe Qëndrueshmërisë të BE (RRP), duke i hapur rrugën vendit nordik të marrë rreth 2.1 miliardë euro gjatë dy viteve të ardhshme.

Plani i rimëkëmbjes së Finlandës është i ndarë në katër fusha, duke përfshirë të ashtuquajturin tranzicion të gjelbër, digjitalizim, punësim si dhe shërbime të kujdesit social dhe shëndetësor.

Gjatë vizitës së shkurtër të von der Leyen, ajo dhe Marin vizituan Qendrën Kërkimore Teknike VTT, ku po punohet për kompjuterin e parë kuantik të Finlandës. Vizita lidhet me një shtesë prej 250 milionë eurosh në financimin që Finlanda do të marrë për digjitalizimin, kërkimin dhe nismat inovative.

Pjesa e Finlandës është pjesë e paketës së BE-së për rimëkëmbjen e koronavirusit prej 750 miliardë eurosh, e njohur edhe si BE e Gjeneratës tjetër.

Financimi i përgjithshëm i Finlandës për 2021–23 vlerësohet në 2.1 miliardë euro, megjithëse shifra e saktë nuk do të dihet deri në mesin e vitit 2022.

Gjatë 30 viteve të ardhshme Finlanda do të paguajë rreth 6.6 miliardë euro, ose 1.200 euro për banor. Kjo del në afërsisht 40 euro për person në vit, plus interes.

 

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *