PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Bie biznesi i Eurove të falsifikuara. Finlanda – 523, Europa – 347 mijë kartmonedha

, ,

Vitin e kaluar në Finlandë u gjetën 523 kartëmonedha euro të falsifikuara. Numri është më i ulëti që nga viti 2014, kur u gjetën falsifikime të kartëmonedhave 502 euro.

– Në përgjithësi, rreth 500–2000 kartëmonedha euro të falsifikuara gjenden çdo vit, kështu që vitin e kaluar kartëmonedhat e falsifikuara u gjetën më pak se në shumë vite të tjera, thotë Olli Vehmas, ekspert i kartëmonedhave në Bankën e Finlandës.

Në vitin 2020, për shembull, kishte pothuajse tre herë më shumë, 1,496.

Vitin e kaluar numri më i madh i falsifikimit prej 20 eurosh është gjetur në Finlandë, gjithsej 188. Numri i dytë më i madh i falsifikimit prej 10 eurosh ka qenë 156. Falsifikime prej 50 eurosh janë gjetur 148.

Vehmas shprehet se është shumë e rrallë të ndeshesh me një kartëmonedhë të falsifikuar. Gjithmonë është mirë t’i kushtoni vëmendje veçorive të sigurisë së kartëmonedhës.

Sipas njoftimit, kartëmonedhat euro kanë një sërë veçorish sigurie që mund të përdoren për të verifikuar vërtetësinë e një kartëmonedhe. Për inspektimin mund të përdoren teste të thjeshta. Për shembull, duhet të ndjeni printimin e kartëmonedhës, ta shikoni kartëmonedhën kundër dritës dhe ta anoni atë. Nëse nuk jeni të sigurt për vërtetësinë e një kartëmonedhe individuale, mund të dëshironi të krahasoni një kartëmonedhë që dyshoni se është e falsifikuar me atë që e dini se është origjinale.

Banka Qendrore Evropiane thotë në deklaratën e saj për shtyp se vitin e kaluar janë gjetur vetëm 12 monedha të falsifikuuara për çdo një milion kartëmonedha në qarkullim. Kjo është një përqindje e ulët që nuk ështe parë ndonjëherë në Europë.

Në vitin 2021, rreth 347,000 kartëmonedha euro të falsifikuara u tërhoqën nga qarkullimi. Është pothuajse 25 për qind më pak se në vitin 2020.

Kartëmonedhat 20 dhe 50 euro vazhduan të falsifikoheshin. Ato së bashku përbënin rreth dy të tretat e të gjitha falsifikimit. Shumica e falsifikimit (95%) u zbuluan në vendet e eurozonës.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *