PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Bunkerët e Finlandës befasojnë britanikët. Në rast lufte, Helsinki ka vendstrehime për 900 mijë vetë njëherësh

, ,

Gazeta britanike The Guardian i paraqet vendstrehimet finlandeze si një “rrjet bunkerësh”. Tomi Rask, instruktor i Mbrojtjes Civile dhe Gatishmërisë në qytetin e Helsinkit, i prezantoi gazetarët me vendstrehimet e mbrojtjes civile në Helsinki, të cilat aktualisht përdoren kryesisht si objekte sportive të brendshme.

Bombardimi nga Rusia i qyteteve të Ukrainës dhe qendrave të tjera të banuara ka treguar rëndësinë e mbrojtjes civile. Amjentet e mbyllura sportive finlandeze janë të pajisura me sisteme ajrimi dhe gjenerator të energjisë elektrike dhe mund të konvertohen për përdorim në mbrojtje civile nëse është e nevojshme.

Rask prezantoi para gazetarëve britanikë Mbrojtjen Civile të Helsinkit, e cila mund të strehojë 6 mijë njerëz njëherësh. Aktualisht përdoret si fushë sporti.

– Unë fle shumë më mirë gjatë natës kur e di ekzistencën e vendstrehimeve të tilla kundër bombardimeve. Sidomos tani që mendoj për atë që po ndodh në Ukrainë, thotë Rask për Guardian.

Rask thotë se me përvojën e luftës, Finlanda filloi të ndërtonte vendstrehime civile në vitet 1960. Duhet të ketë një vendstrehim për raste lufte nën ndërtesat e një madhësie të caktuar. Aktualisht ka 5500 vendstrehime në zonën metropiolitane të Helsinkit, të cilat mund të strehojnë 900 mijë njerëz. Vendet e mjaftueshme janë më shumë se popullsia në kryeqytet.

– Nuk dua të hezitoj, por teknologjia finlandeze e mbrojtjes civile është një nga më të mirat. Ne e kemi përjetuar këtë për disa kohë. Këto ofrojnë mbrojtje kundër pothuajse të gjitha llojeve të bombardimeve dhe sulmeve kimike. Ne kemi ujë, ajër të pastër dhe shtretër që njerëzit të mund të mbijetojnë për javë të tëra.

Gazetarja britanike ka tërhequr vëmendjen se mbrojtja civile finlandeze është një labirinth dhe ka shumë ambjente të ndryshme brenda tyre. Ka një kafene dhe një shesh lojërash për fëmijë.

– Është ndërtuar në këtë mënyrë me qëllim. Studimet tregojnë se njerëzit reagojnë më mirë ndaj hapësirave të ndara, sepse ato krijojnë një ndjenjë privatësie.

Pyetja e gazetarit për Ukrainën e vreros fytyrën e Raskut.

– Është e trishtueshme të shohësh se çfarë po ndodh në Ukrainë. Njerëzit e gjorë fshihen në metro ose teatro. Kjo tregon përsëri rëndësinë e asaj që kemi në Finlandë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *