PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Burgjet e Finlandës kërkojnë gardianë të trajnuar. Reparte të reja për të rrezikshmit

,

Në burgjet finlandeze punojnë një numër i madh gardianësh që nuk kanë trajnimin e nevojshëm. Rojet e pakualifikuar është dashur të punësohen për shkak të mungesës së fuqisë punëtore të trajnuar.

Problemi është i njohur prej disa vitesh dhe prek pothuajse të gjitha burgjet e Finlandës. Për shembull, në burgun Pyhäselä në Joensuu, nuk është gjetur asnjë kandidat i përshtatshëm për të gjitha vendet e lira.

– Një pjesë e konsiderueshme e rojeve të sigurisë janë aktualisht në punë si zëvendësues dhe të patrajnuar, thotë Jaana Leinonen-Nielsen, drejtoresha e burgut.

Ajoo nuk tregon numrine saktë, pasi informacioni mund të përdoret për qëllime të gabuara.

Sipas Institucionit Penitenciar Finlandez (Risen), situata më e vështirë është në burgjet e mëdha të mbyllura, si Helsinki, Vantaa, Turku dhe Sukeva në Savonia Veriore.

Turma e rregullt është e ngarkuar

Mungesat e stafit minojnë sigurinë dhe rojet janë të mbingarkuar për të përballuar lodhjen. Edhe pse rojet e patrajnuar punojnë me të njëjtat përgjegjësi pune si punonjësit e rregullt të trajnuar, ata nuk janë saktësisht në të njëjtën linjë.

Në burgun Pyhäselä, për shembull, është rënë dakord që disa pozicione duhet të përfshijnë trajnimin e një roje sigurie. Kërkon që të ketë gjithmonë një fuqi punëtore të kualifikuar në detyrë.

– Orientimi i policëve të rinj duhet të bëhet krahas punës time dhe kjo rrit ngarkesën, thotë gardiani i burgut Atso Pesonen.

Ai punon në burgun Pyhäselä dhe është kryetar i degës lokale të Shoqatës së Oficerëve të Burgjeve të sindikatës. Sipas tij, shkurtimet e fondeve nga viti 2006 deri në 2016 kanë sjellë probleme serioze me trajnimet. Puna e gardianëve ështe bërë edhe më e vështirë, pasi ështe shtuar numri i të burgosurëve me varësi nga drogat dhe probleme mendore.

Ndryshime për zgjidhjen e problemeve

Administrata e Burgjeve ka filluar të adresojë shumë prej problematikave të identifikuara në bazë të studimeve të thelluara. Teknologjia e sigurisë është përditësuar. Burgjet e përbashkëta të hapura për burra dhe gra u braktisën në vjeshtë, gjë që ka reduktuar ngacmimet e përjetuara nga gratë e burgosura.

Vitin e ardhshëm do të ketë ndryshime të rëndësishme në vendosjen e të burgosurve.

– Po ngremë reparte të reja për të strehuar të burgosurit që rrezikojnë seriozisht sigurinë e burgut, thotë Arto Kujala, drejtor i Përgjithshëm i Burgjeve.

Në të ardhmen, të burgosurit e rrezikshëm do të përqendrohen në Riihimäki, Turku, Sukeva dhe Mikkeli.

Gjithashtu po krijohen reparte të reja për të burgosurit e rinj dhe të mitur dhe të burgosurat femra. Ideja është që departamentet tona do të jenë në gjendje të marrin parasysh më mirë nevojat e grupeve të veçanta./YLE

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *