PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Çmimet në rritje: Këtë vit do të paguajmë të paktën 500 Euro më shumë për ushqimet

, , ,

Rritja e radhës e çmimeve të ushqimit do të prekë grurin, mishin dhe produktet e qumështit, parashikon Qendra e Burimeve Natyrore (Luke) në rishikimin e saj ekonomik të ekonomisë bujqësore dhe ushqimore. Çmimi i ushqimeve këtë vit vlerësohet të rritet deri në 10 për qind nga niveli mesatar i çmimeve të vitit të kaluar.

Fatura e ushqimit për një familje mesatare mund të rritet me më shumë se 500 euro këtë vit.

– Rritja e çmimeve ndikon edhe në sjelljen blerëse të konsumatorëve dhe i drejton ata të blejnë produktet më të lira në grupin e produkteve ose të zëvendësojnë plotësisht alternativat, thotë në një deklaratë për shtyp studiuesja specialiste Hanna Karikallio nga Luke.

Në fillim të vitit çmimi i ushqimeve është rritur, sidomos për shkak të rritjes së çmimeve të kafesë, peshkut dhe perimeve. Çmimi i kafesë në shkurt ishte një të tretën më i lartë se në shkurt të një viti më parë.

Çmimet e drithit dhe farave vajore janë rritur në nivelet më të larta në tregun botëror dhe në Finlandë qëkurse Rusia pushtoi Ukrainën. Si Rusia ashtu edhe Ukraina janë prodhuesit kryesorë të drithërave dhe farave vajore.

Për sa i përket drithërave, Finlanda zakonisht nuk ka nevojë të importojë, por për shkak të korrjes së dobët të vitit të kaluar, një pjesë e konsumit të brendshëm është mbuluar nga rezervat. Nga ana tjetër, kërkesa për farëra vajore dhe kultura proteinike në Finlandë ka tejkaluar prej kohësh ofertën.

Rentabiliteti i dobët në ferma vazhdon

Rritja e çmimeve të ushqimeve është për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë dhe plehrave. Rritja e shpejtë e kostove po ndikon drejtpërdrejt në rentabilitetin e fermave.

– Të ardhurat sipërmarrëse të ndërmarrjeve bujqësore janë mjaft të ndjeshme ndaj ndryshimeve të çmimeve të produkteve dhe inputeve kryesore. Më të ndjeshmet janë drithërat, farat vajore dhe kulturat proteinike, si dhe fermat e derrave dhe shpendëve, thotë studiuesja Jukka Tauriainen nga Luke.

Rritja e çmimeve të ushqimit dhe drithërave po godet më së shumti ekonominë e fermave të mishit. Krahasuar me një vit më parë, përfitimi i kultivimit të drithërave dhe farërave vajore dhe proteinave është në përmirësim.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *