PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Dieta më e mirë kundër kancerit. 7 këshillat e mjekësisë finlandeze

, ,

Është vlerësuar se 30 deri në 40 për qind e kancerit mund të parandalohet me një dietë të shëndetshme, një mënyrë jetese aktive dhe duke qëndruar në një peshë normale, thuhet në librin Shkenca e të Ushqyerit, i cila sapo është publikuar nga Duodecim, organizimi shkencor i Mjekëve të Finlandës.

Vlerësimi bazohet në studimin e 12 llojeve të kancerit, tek të cilat është gjetur se kanë lidhje me ushqimet. Sidoqoftë, vlerësimi është vetëm një tregues, pasi të dhënat e hulumtimit mbi lidhjet midis dietës dhe incidencës së kancereve të ndryshme janë akoma të paplota, thuhet në libër.

Dieta më e mirë për parandalimin e kancerit

Në vitin 2018, një panel ndërkombëtar ekspertësh lëshoi ​​një rekomandim mbi ushqimet që duhet të hamë dhe që kanë më shumë të ngjarë të parandalojnë kancerin. Rekomandimi bazohet në provat e kërkimeve të kryera deri më tani.

“Megjithëse rekomandimet janë bërë posaçërisht për kancerin, ato nuk bien ndesh me, për shembull, me një dietë për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare, por janë të përshtatshme për parandalimin e të gjitha sëmundjeve kronike, jo-ngjitëse”, thotë libri.

1. Mbani veten në peshë normale

Mundohuni të qëndroni në një peshë normale sipas indeksit të masës trupore dhe të përpiqeni të parandaloni shtimin e peshës dhe zgjerimin e belit tuaj, sidomos kur jeni në një moshë të rritur.

2. Përdorni këto ushqime me bollëk

Përfshini në dietën tuaj mjaft drithëra, perime, fruta dhe bishtajore.

Rekomandimet ushqyese për të parandaluar kancerin rekomandojnë konsumimin e të paktën 400 gramë perime dhe fruta pa niseshte dhe të paktën 30 gramë fibra çdo ditë. Rekomandimet ushqyese finlandeze rekomandojnë që të përfshini në dietën tuaj gjysmë kilogram perime, fruta, manaferra dhe kërpudha dhe fibra të paktën 25 gram për gratë dhe të paktën 35 gram për burrat çdo ditë.

3. Kufizoni këto ushqime, në veçanti

Ulni konsumin e ushqimeve të pasura me energji. Në veçanti, kufizoni ushqimet fast-food dhe ushqimet e tjera të përpunuara që kanë shumë yndyrë, niseshte dhe sheqer.

4. Ulni konsumin e mishit të kuq

Kufizoni konsumin e mishit të kuq në 350-500 gram në javë dhe hani sa më pak mish të përpunuar, të tilla si sallam, suxhuk dhe proshutë.

5. Preferoni pije pa sheqer

Kufizoni konsumin e pijeve të ëmbëlsuara me sheqer. Preferoni ujin dhe pijet e pa ëmbëlsuara për të shuar etjen.

6. Ulni konsumin e alkoolit

Kufizoni konsumin e alkoolit. Mospirja është opsioni më i mirë për parandalimin e kancerit.

Sipas rekomandimeve të dietologëve finlandezë, konsumi ditor i alkoolit nuk duhet të kalojë dy doza për burrat dhe një për gratë. Një porcion alkool nënkupton një gotë verë (12 cl), një shishe birrë ose pijet e forta prej 4 cl që shërbehen në restorante.

7. Nuk kërkohen shtesa ushqimore

Një dietë e shëndetshme mund të përpilohet vetëm me ushqim të freskët. Nuk ka asnjë provë bindëse që suplementet e vitaminave dhe mineraleve ofrojnë përfitime shtesë për parandalimin e kancerit.

Të ushtruarit ka gjithashtu një rëndësi të madhe

Së bashku me dietën, ekspertët theksojnë rëndësinë e një stili jetese fizik – ushtrimet në thelb lidhen me parandalimin e kancerit, si dhe sëmundjeve të tjera kronike.

Sipas rekomandimeve, duhet të ketë ushtrime të moderuara të forta për të paktën 2.5 orë në javë ose ushtrime më të forta për 1 orë e 15 minuta, dhe aftësia e muskujve duhet të mbahet të paktën dy herë në javë.

Libri gjithashtu kujton se të gjitha rekomandimet e mësipërme për parandalimin e kancerit janë gjithashtu të përshtatshme për njerëzit e sëmurë me kancer dhe për ata që i kanë mbijetuar.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *