PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Duhani do të ndalohet në plazhe, stacionet dhe tarracat e lokaleve

,

Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë propozon ndryshime të rëndësishme në ligjin për Duhanin. Ndër të tjera, markat dhe logot do të hiqen nga paketat e duhanit në Finlandë. Qëllimi është të zvogëlohet ndikimi i shitjeve nga mënyra e paketimit dhe të parandalohet përdorimi i paketimit në marketing.

Sipas projekt propozimit për ndryshime në Aktin e Duhanit, paketimi i shitjeve të produkteve të duhanit dhe produkteve të ngjashme do të harmonizohen dhe nuk duhet të ndryshojnë për sa i përket etiketimit. Rregullorja për harmonizimin e paketimit të produktit do të hyjë në fuqi në fillim të vitit 2023.

Për më tepër, ndalimi i përdorimit të aromave dhe shijeve karakteristike do të shtrihet në të gjitha produktet e duhanit, ndërsa aktualisht ndalimi zbatohet vetëm për cigaret puro dhe duhanin me të dredhur. Produktet e tjera që synojnë t’i japin një erë ose shije karakteristike një produkti duhani gjithashtu do të ndalohen. Aromat tipike në produktet e duhanit përfshijnë çokollatë, luleshtrydhe dhe mentol.

Aromat dhe aromat karakteristike do të vazhdojnë të mbeten të ndaluara të përdoren në lëngjet e cigareve elektronike.

Projekt propozimi i qeverisë për ndryshime në Aktin e Duhanit është dërguar për një raund konsultimesh deri më 7 qershor. Ligji i ri do të hyjë në fuqi në fillim të vitit të ardhshëm.

Do ndalohet duhani nën strehat e autobusëve dhe tarracat e lokaleve

Sipas propozimit, pirja e duhanit do të ndalohet në të ardhmen në terrenet e lojërave dhe plazhet publike. Përveç ndalimit të pirjes së duhanit në ambjentet e mbullura ligji synon të përfshijë në të ardhmen zona të reja kur zgjatet përkufizimi i përdorimit të rregullit “ndalohet duhanpirja në ambientet e mbyllura. Pirja e duhanit do të ndalohet, për shembull, në shumicën e stacioneve të autobusit të udhëtarëve.

Ndryshimi në përkufizimin “ambjent i mbyllur” sjell edhe shtrëngimin e pirjes së duhanit në tarracat e restoranteve.

Sot, pirja e duhanit në tarraca është e mundur, për shembull, në tarraca me një çati dhe dy mure. Në të ardhmen, megjithatë, pirja e duhanit do të ishte e mundur vetëm në tarracat e lokaleve me një mur anësor ose dy mure, por pa pa çati. Ndalimi nuk do të vlente për tarracat plotësisht të hapura.

Ndryshimi sa i takon përkufizimit për ambjentet e mbyllura parashikohet të hyjë në fuqi nga fillimi i vitit 2024.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *