PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Ekspertët: Pse po përkeqësohet situata e koronavirusit?

,

Situata e koronavirusit në Finlandë është përkeqësuar. Rënia e infeksioneve të reja, e cila ka zgjatur për rreth dy muaj, është ndalur aktualisht dhe, për herë të parë, është kthyer në rritje.

Ekspertët kanë vlerësimin e tyre për arsyet e kësaj situate të papëlqyer.

– Arsyeja është ndoshta 1 maji dhe qëndrimi i shkujdesur i njerëzve ndaj kufizimeve dhe rekomandimeve, thotë Markku Mäkijärvi, Kryemjek i rajonit të Spitaleve të Helsinkit dhe Uusimaa, ose Hus.

Ai thotë se njerëzit lëvizin dhe takohen më shumë me njëri-tjetrin dhe përdorimi i maskës duket se është ulur.

Sipas Mäkijärvi, pjesa e variantit të virusit Indian nuk është ende e qartë, pasi analizat zgjasin 1-2 javë.

– Të paktën kufizimet nuk duhet të qetësohen, por mbi të gjitha ato duhet të mbahen dhe ia vlen të vazhdohet të respektohen me rigorozitet, thotë Mäkijärvi.

Sipas Mäkijärvi, problemet e IT në raportimet e fillimit të javës pjesërisht shpjegojnë pikun e sotëm.

Hanna Nohynek, kryemjeke e THL-së, thekson se marrja e një doze të vetme të vaksinës nuk eleminon plotësisht rrezikun e infeksionit.

– Tani do të ishte e rëndësishme të mbani mend se marrja e një doze të vetme të vaksinës tashmë ofron mbrojtje të mirë kundër sëmundjes, por nuk eleminon plotësisht rrezikun e infeksionit të koronavirusit, që do të thotë që mund të infektoheni edhe pasi të jeni vaksinuar.

– Prandaj është akoma e rëndësishme të vishni një maskë dhe të ndiqni kufizime të tjera, thotë ajo.

Departamenti i Shëndetësisë dhe Mirëqenies THL tha të martën se gjatë periudhës së fundit 14-ditore të ndjekjes, nga 2 në 15 maj. krahasuar me periudhën e mëparshme pasuese 14-ditore, dmth 18 Prill deri më 1 Maj. Incidenca rajonale është rritur në 10 rajone krahasuar me 14 ditët e mëparshme. Janë gjithsej 21 rajone në mbarë Finlandën.

Incidenca u ul ose mbeti e njëjtë në 11 rajonet e tjera.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *