PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

ETLA: Taksat e larta mbajnë të papunë 150 mijë finlandezë

, ,

Rritja e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme (SME) finlandeze pengohet veçanërisht nga mungesa e punonjësve, thotë Mika Maliranta, drejtore e Institutit Kërkimor Labore.

Si zgjidhje për këtë problem, Aki Kangasharju, CEO i Institutit Finlandez të Kërkimeve të Biznesit (ETLA), ofron rritjen e fuqisë punëtore të huaj dhe heqjen e pengesave ndaj nxitjes.

Sipas institutit kërkimor, në Finlandë janë 150 mijë të papunë në grackën e papunësisë. Llogaritjet bazohen në faktin se kur shkojnë në punë, këtyre njerëzve u mbeten aq pak para në kuletat në krahasim me subvencionet, saqë nuk ia vlen të fillojnë punën.

Kështu, sipas Etla, janë 150 mijë të papunë në Finlandë, të cilët, nëse do të gjenin një punë, do të ishin në një situatë ku të paktën 75 për qind e të ardhurave të tyre të reja do të humbisnin me taksat.

Megjithatë, Kangasharju vëren se njerëzit kanë sjellje të ndryshme dhe të njëjtat shuma parash nuk vlejnë për të gjithë.

“Gjetja e një pune për një pjesë mund të shtyhet në kohë, nëse shoqëria merr gjysmën e diferencës mes të ardhurave nga paga dhe ndihma. Për dikë tjetër taksave mund të marrin deri në 90 për qind të diferencës së të ardhurave”, thotë Kangasharju.

Kangasharju, përmend edhe rastet kur tarifat e kujdesit ditor në kopshtet për fëmijët mund të bëjnë që një person familjar i papunë të mos pranojë një punë që i ofrohet, pasi në fund i mbesin të njëjtat para sikur të jetë duke marrë ndihmë ekonomike.

Sipas Kangasharju, Finlanda duhet të ndjekë rrugën suedeze në tatimin nëse nevojitet më shumë shtysë për rritjen ekonomike. Suedia ka reduktuar tatimin për personat me të ardhura të mesme dhe të larta.

“15 për qind e finlandezëve janë në një situatë ku shoqëria i vlerëson ata negativisht. Pra, taksimi ynë është tashmë aq i shtrënguar sa ulja e taksës do të rriste menjëherë të ardhurat tona”, thotë Kangasharju.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *