PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Europol arreston 212 trafikantë. Finlanda, Shqipëria dhe Kosova në hartën e operacioneve

, , ,

Europol njofton se Finlanda, Shqipëria dhe Kosova ishin në hartën e operacione policore mbarëeuropiane që sollën arrestime të shumta për pastrim parash, skllavëri moderne dhe krime të tjera.

Midis 8 dhe 12 nëntorit, Europol mbështeti veprimet ndërkombëtare në shkallë të gjerë kundër trafikimit të qenieve njerëzore. 29 vende, të udhëhequra nga Austria dhe Rumania, morën pjesë në ditët e aksionit, të cilat u koordinuan nga Europol dhe Frontex. Aktivitetet panë më shumë se 14 000 oficerë të zbatimit të ligjit që synonin rrugët e trafikimit në rrugë dhe në aeroporte. Kjo rezultoi në 212 arrestime dhe identifikimin e 89 të dyshuarve të tjerë për trafikim.

Ditët e aksionit synonin të luftonin trafikimin e qenieve njerëzore për qëllime të shfrytëzimit seksual, kriminalitetit të detyruar dhe lypjes së detyruar. Europol koordinoi pesë ditët e veprimit nga Qendra e tij Operacionale 24-orëshe, e cila u ofroi vendeve pjesëmarrëse kontrollin e informacionit, kanale të sigurta komunikimi dhe një sërë aftësish analitike gjatë gjithë operacionit. Ditët e aksionit u zhvilluan nën ombrellën e mekanizmit/kornizës së sigurisë EMPACT.

Rezultatet nga 8-12 Nëntor

– 212 arrestime, për vepra penale përfshirë trafikimin e qenieve njerëzore, pastrim parash, prostitucion dhe mashtrim

– Janë kontrolluar 147 668 persona dhe 91 856 automjete

– Filluan 327 hetime shtesë

Ditët e aksionit synuan të identifikonin dhe arrestonin të dyshuarit për trafikim njerëzor ndërsa kalonin tranzit nëpër Evropë, si dhe të identifikonin dhe mbronin viktimat e trafikimit dhe të parandalonin ata me mashtrimin e dokumenteve shoqëruese. Europol koordinoi policinë kombëtare, njësitë e informacionit të pasagjerëve, rojet kufitare dhe agjencitë kombëtare që luftojnë trafikimin e qenieve njerëzore. Së bashku ata krijuan një rrjet të ngushtë rreth rrugëve të trafikut, me policinë kombëtare dhe agjentët kufitarë që kryenin kontrolle në rrugë, ndërsa njësitë e informacionit të pasagjerëve kontrollonin pasagjerët e linjës ajrore.

Kjo bëri që organet e zbatimit të ligjit të identifikonin 593 të rritur dhe 57 të mitur si viktima të mundshme të trafikimit të qenieve njerëzore, ku përfshiheshin shtetas nga vende në katër kontinente. Stacionet e oficerëve në aeroportet e BE-së ishin në gjendje të identifikonin një numër të madh viktimash si të pambrojtura ndaj trafikimit dhe shfrytëzimit. Të identifikuarit ose iu referuan me sukses Mekanizmit Kombëtar të Referimit të Mbretërisë së Bashkuar, ose u kthyen në vendet e tyre të origjinës me kontrolle të mirëqenies ose ndihmën e policisë të vendosur pas kthimit të tyre.

Ka pasur edhe sekuestrim të mallrave, patenta shoferi fallso, armë dhe droga të forta. Informacioni i mbledhur nga këto ditë aksioni ka çuar në hapjen e 327 rasteve të reja, së bashku me identifikimin e mundshëm të të dyshuarve të tjerë dhe të trafikimit të qenieve njerëzore. Ky zgjerim i bashkëpunimit ndërmjet agjencive të BE-së, zbatimit të ligjit kombëtar dhe aktorëve të tillë si njësitë e informacionit të pasagjerëve, do të informojë hetime të ngjashme në të ardhmen për këto aktivitete të rënda kriminale.

Zbatimi i ligjit synoi gjithashtu një gamë të gjerë vendndodhjesh të mundshme për trafikantët e qenieve njerëzore, të tilla si bare, shtëpi publike, klube nate, bare për thonjtë, studio masazhi dhe klube striptizi. Kjo gamë e larmishme e zonave të synuara ishte rezultat i inteligjencës që tregonte se trafikantët përdornin metoda të shumta për rekrutimin e viktimave të tyre, të tilla si metoda ‘lover boy’ dhe kërcënimet për dhunë ndaj të afërmve të viktimave.

Vendet e përfshira: Austria (Udhëheqësi i Veprimit), Belgjika, Kroacia, Qipro, Danimarka, Finlanda, Gjermania, Hungaria, Islanda, Irlanda, Lituania, Luksemburgu, Malta, Holanda, Polonia, Portugalia, Rumania (Bashkëdrejtuesi i Veprimit), Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, Zvicra, Mbretëria e Bashkuar, Maqedonia e Veriut, Shqipëria, Kosova, Serbia, Mali i Zi, Bosnje-Hercegovina.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *