PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda dërgon 680 ushtarë, tanke dhe raketa në stërvitjet e NATO-s në Norvegji

, ,

Stërvitja e madhe ushtarake “Reagimi i Ftohtë”, i udhëhequr nga Forcat e Mbrojtjes Norvegjeze, fillon sot në të gjithë Norvegjinë.

Rreth 30,000 ushtarë nga më pak se 30 vende do të marrin pjesë në stërvitjen ndërkombëtare dimërore. Finlanda dhe Suedia janë të vetmet vende jashtë NATO-s.

Sipas Mika Aaltola, drejtor i Institutit të Politikës së Jashtme, kjo stërvitje mbrojtëse është e dyta më e madhe që nga Lufta e Ftohtë.

– Stërvitja mbrojtëse e NATO-s – e rënë dakord shumë kohë përpara sulmit rus në Ukrainë – është e dyta më e madhe që nga Lufta e Ftohtë, shkruan ai në Twitter.

– Finlanda dhe Suedia, si partnerë të ngushtë, janë të përfshirë natyrshëm, vazhdon ai.

Finlanda është gjithashtu e përfshirë në stërvitje

Rreth 680 persona nga Forcat e Mbrojtjes Finlandeze marrin pjesë në stërvitje, rreth dy të tretat e të cilëve janë rekrutë të rinj. Pajisjet kryesore të grupit të trajnimit janë kamionë për terrene të vështira, tanke luftarake Leopard 2A4 dhe raketa të rënda.

Forcat e Mbrojtjes do të marrin pjesë në stërvitje nga data 18 mars deri në ditën e dytë të prillit.

Sipas Ushtrisë, qëllimi i stërvitjes është të zhvillojë aftësinë e forcave për të kryer dhe ekzekutuar, si dhe gatishmërinë e tyre për të operuar në mjedisin Arktik dhe ndërkombëtar. Një pjesë e madhe e forcave stërvitore vijnë nga repartet speciale të Ushtrisë.

Divizioni luftarak Finlandez është i përfshirë në stërvitjen e Reagimit të Ftohtë si pjesë e Brigadës Suedeze. Suedia do të dërgojë rreth 1600 trupa në stërvitje.

Sipas Ushtrisë Finlandeze, terreni i stërvitjes për finlandezët është në zonën e Narvik dhe Bardufoss. Në total, stërvitja zhvillohet në Norvegjinë jugore, qendrore dhe veriore.

Ushtrimi i Regimit të Ftohtë mbahet çdo dy vjet

Ushtrimi i Reagimit të Ftohtë mbahet çdo dy vjet. Finlanda mori pjesë për herë të fundit në vitin 2016. Stërvitja e vitit 2020 u pezullua për shkak të situatës së koronavirusit.

Norvegjia ka ftuar vëzhgues të huaj në stërvitje në përputhje me rregullat e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE).

Rusia ishte gjithashtu e ftuar, por refuzoi të dërgonte vëzhgues në Norvegji.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *