PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda frymëzon Suedinë. Demokratët e opozitës krijojnë shumicën parlamentare pro NATO-s

, , ,

Demokratët suedezë i dhanë dritën jeshile Suedisë për anëtarësimin në NATO. Kryesia e Partisë Demokratike Suedeze u mblodh të hënën në një takim të shpejtë, pasi kryetari Jimmie Åkesson tha se kishte ndryshuar qëndrimin e tij gjatë fundjavës.

Kryesia e partisë mori qëndrimin e Åkesson, sipas të cilit Suedia duhet të aplikojë për anëtarësim në NATO nëse edhe Finlanda vendos ta bëjë këtë. Në praktikë, kryesia e partisë autorizoi udhëheqësit e partisë për të mbështetur parashtrimin e kërkesës për anëtarësim në një situatë të tillë.

Sipas Aron Emilsson, kryetar për politikën e mbrojtjes i Partisë Demokratike Suedeze, qëndrimi i qeverisë së partisë ishte praktikisht unanim. Demokratët suedezë kanë pasur më parë rezerva për anëtarësimin në NATO.

Ndryshimi i mendimit të partisë do të thotë se në parlamentin suedez, shumica e deputetëve tani janë në favor të anëtarësimit në NATO – të paktën nëse Finlanda aplikon për anëtarësim. Vetëm Partia e Mjedisit dhe e Majta janë qartësisht kundër anëtarësimit në NATO, ndërsa pozicioni i socialdemokratëve të kryeministres Magdalena Andersson mund të ndryshojë.

Socialdemokratët njoftuan të hënën se do të fillonin menjëherë “debatin e tyre për politikën e sigurisë”. Në situatën e ndryshuar, socialdemokratët synojnë të përditësojnë analizën mbi bazën e së cilës asambleja e partisë kundërshtoi nëntorin e kaluar anëtarësimin e Suedisë në NATO.

Sipas sekretarit të partisë, Tobias Baudin, rivlerësimi do të bëhet “urgjentisht” dhe do të përfundojë përpara verës. Krfyesia e partisë do të vendosë më pas nëse socialdemokratët duhet të ndryshojnë politikën e tyre të sigurisë, tha Baudin për TT.

Sipas tij, debati nuk kufizohet vetëm në mbështetjen apo kundërshtimin e anëtarësimit në NATO, por synohet të reflektojë gjerësisht se çfarë është më e mira për sigurinë e Suedisë.

“Çështja e NATO-s është, sigurisht, pjesë e saj,” tha Baudin.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *