PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda i jep fund Gjendjes së Jashtëzakonshme. Vazhdojnë kufizimet

,

Në seancën e saj plenare të Martën 27 Prill, Qeveria lëshoi ​​dekrete që shfuqizojnë përdorimin e kompetencave sipas Ligjit të Gjendjes së Jashtëzakonshme dhe deklaroi se situata aktuale në vend nuk mund të trajtohet më sipas nenit 3 të ligjit. Sipas këndvështrimit të qeverisë, epidemia COVID-19 tani mund të menaxhohet duke përdorur kompetencat e rregullta të autoriteteve.

Gjatë pesë javëve të fundit, ka pasur një rënie të qartë të numrit të rasteve të reja të COVID-19, e cila është një shenjë që epidemia aktualisht po mbaron në Finlandë. Mbulimi në rritje i vaksinimit gjithashtu zvogëlon rrezikun e rasteve më serioze të sëmundjes. Sipas një vlerësimi të situatës aktuale nga Instituti Finlandez për Shëndetësi dhe Mirëqenie (THL), kompetencat e rregullta të autoriteteve janë të mjaftueshme për të luftuar epideminë COVID-19 dhe për të mbrojtur kapacitetin mbajtës të sistemit të kujdesit shëndetësor.

Presidenti i Republikës dhe Kryeministri kanë diskutuar për ndërprerjen e zbatimit të Aktit të Fuqive Emergjente.

Fundi i gjendjes së jashtëzakonshme nuk do të thotë që epidemia COVID-19 ka mbaruar ose që ne nuk do të shohim një rritje të rasteve. Rëndësia e vendimit është që kompetencat sipas Aktit të Fuqive të Emergjencës nuk do të përdoren më.

Në përputhje me strategjinë hibride të Qeverisë, kompetencat e tjera legjislative do të vazhdojnë të zbatohen – në veçanti ato të përcaktuara në Ligjin e Sëmundjeve Ngjitëse, por edhe në Ligjin e Policisë së Kufirit – së bashku me legjislacionin tjetër për kushtet normale. Për më tepër, situata po menaxhohet përmes rregulloreve, udhëzimeve dhe rekomandimeve të lëshuara nga autoritetet.

Autoritetet parlajmërojnë të bëhet kujdes se situata mund të përkeqësohet përsëri nëse kontaktet midis njerëzve rriten ndjeshëm dhe virusi është në gjendje të përhapet më lirisht në popullatë. Duke pasur këtë në mendje, është shumë e rëndësishme të respektohen kufizimet dhe rekomandimet aktualisht në fuqi.

Qeveria vendosi për gjendjen e jashtëzakonshme në seancën e saj plenare në 1 Mars 2021. Bazuar në vendimin e saj, Finlanda ishte në një gjendje të jashtëzakonshme siç referohet në seksionin 3, paragrafi 5 të Aktit të Fuqive të Emergjencës. Seksioni 3, paragrafi 5 i Aktit të Fuqive Emergjente thotë se një shpërthim i përhapur i një sëmundjeje të rëndë infektive, efekti i së cilës është i krahasueshëm me një katastrofë të madhe, përmbush përkufizimin e një gjendje të jashtëzakonshme.

Gjendja e jashtëzakonshme u deklarua sepse në fillim të këtij viti, Finlanda përjetoi një rritje të konsiderueshme në numrin e rasteve të reja COVID-19. Numri i rasteve vazhdoi të rritet me një shpejtësi alarmante pavarësisht nga masat kufizuese.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *