PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda i zgjat deri me 17 prill kontrollet në kufi

,

Më 11 Mars, Qeveria Finlandeze vendosi të zgjasë kufizimet e hyrjes në kufinjtë e vendit deri në 17 Prill 2021. Kontrollet në kufi me vendet e BE¨se dhe Rusinë do të  jenë aktive për të fernuar përhapjen e varianteve të reja të virusit. Vendimi do të hyjë në fuqi nga 19 Mars 2021. Duke komentuar mbi zgjatjen e masave të hyrjes në COVID-19, Ministria e Brendshme e Finlandës tha se ata do të ruanin kufizimet ndaj të gjitha vendeve të Zonës Shengen, përveç Islandës, raporton SchengenVisaInfo.com.

Nga ana tjetër, Finlanda ka hequr kufizimet e saj për Australinë, Zelandën e Re, Korenë e Jugut, Singaporin dhe Tajlandën. Kufizimet janë hequr edhe për banorët e Ruandës. Ministria njoftoi se oraret e hapjes së pikave të kalimit kufitar gjithashtu janë të kufizuara. Pikat e kalimit kufitar perëndimor dhe lindor në Lapland janë të kufizuara me qëllim të centralizimit të kalimit kufitar gjatë ditës dhe në mbrëmje, në mënyrë që të sigurohet se ka një prani të mjaftueshme të personelit shëndetësor në kufi.

Për më tepër, Ministria shpjegoi se të gjithë personat që kalojnë kufijtë e Finlandës do të duhet të bëjnë një test Coronavirus, nëse nuk kanë ndonjë provë negative të testit.

Qeveria gjithashtu rekomandoi shmangien e udhëtimeve jo-thelbësore jashtë vendit nëse vendi i destinacionit nuk i ka hequr kufizimet. Sidoqoftë, të gjithë shtetasit finlandezë dhe anëtarët e familjes së tyre kanë të drejtë të kthehen në Finlandë edhe gjatë pandemisë së Koronavirusit.

Garda Kufitare Finlandeze (RAJA) njoftoi përjashtime nga orari i hapjes së pikave të kalimit kufitar, të cilat janë si më poshtë:

Pikat e kalimit kufitar tokësor midis Finlandës dhe Norvegjisë janë të hapura për trafikun e pasagjerëve nga ora 9 e mëngjesit deri në ora 9 pasdite (me kohën e Finlandës).
Pikat e kalimit kufitar tokësor të Karesuvanto, Kolari, Muonio dhe Pello midis Finlandës dhe Suedisë janë të hapura për trafikun e pasagjerëve nga ora 7 e mëngjesit deri në ora 9 pasdite. Pikat e kalimit kufitar në Ylitornio dhe Tornio janë në dispozicion 24 orë në ditë.
Pika e kalimit kufitar të Niirala është e hapur për trafikun e udhëtarëve nga ora 9 e mëngjesit deri në ora 8 pasdite.
Pikat e kalimit kufitar të Nuijamaa dhe Vaalimaa janë të hapura për trafikun e udhëtarëve nga ora 7 e mëngjesit deri në orën 9:30 pasdite.
Përjashtimet nga orari i hapjes së pikave të kalimit kufitar nuk ndikojnë në trafikun e mallrave.

Më parë në shkurt, Finlanda refuzoi një thirrje të Komisionit Evropian për të lehtësuar kufizimet duke këmbëngulur që kufizimet aktuale të vendosen në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e mëtejshme të shpërthimit COVID-19 dhe varianteve të saj të reja në vend.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *