PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda inaguron qendrën e alpinizmit 1200 metra më të gjatë se maja Everest

, ,

Në qendrën tregtare Ristikko në Konala, Helsinki, u hap sot një qendër e re e alpinizmit në nivel olimpik. Kjo është qendra e katërt e trajnimit e ndërtuar nga Kiipeilyvisio Oy në Finlandë – dhe në të njëjtën kohë më ambiciozja. Me një buxhet prej 2.5 milionë euro, është një investim i madh privat.

Arena dykatëshe e ngjitjes ka gjithsej 10,000 metra ngjitje, gati 1200 metra më shumë se mali Everest.

Vetëm në sallë ka më shumë se njëqind kabllo me shtigje të ndryshme. Muret më të larta janë 16 metra. Për më tepër, në sallë ka mure me gurë dhe mure shpejtësie.

Shkëlqimi i ngjyrave brenda arenës së ngjitjes është mahnitës. Për sallën janë blerë ekstrakte të ndryshme për më shumë se 200 mijë euro dhe çdo vend në mur është konsideruar me kujdes.

Henrik Suihkonen, CEO i KIIPEILYVISIO OY, prezantoi qendrën e alpinizmit, ndërsa ambientet janë kompletuar. Arena e ngjitjes u ndërtua në këndin e vjetër të lojërave të brendshme HopLop. Suihkonen thotë se ai vizitoi një kantier të mundshëm ndërtimi 12 vjet më parë.

“Kjo është një hapësirë ​​unike. Kjo është më e përshtatshme për përdorimin e sallës së ngjitjes sesa mund ta kisha planifikuar vetë. Ka kaq shumë hapësirë ​​kubike këtu”, vlerëson ai.

E matur në kube, Konala Climbing Arena është një nga sallat më të mëdha të ngjitjes në botë. Do të ketë rreth 500 alpinistë në të njëjtën kohë.

Sipas SUIHKONEN, për qendrën e ngjitjes janë kërkuar shumë modele ndërkombëtare. Kjo reflektohet në mënyrën se si janë marrë parasysh nevojat e sportistëve të garave dhe atyre më të mira. Në fazën e projektimit, muret u krahasuan me kujdes me profilet dhe këndet e mureve të Kupës së Botës.

“Muret e ngjitjes janë struktura të veçanta. Ekziston një profesion i tillë si arkitekti i mureve të ngjitjes, thjesht arkitekti i duhur që projekton vetëm muret e ngjitjes, “thotë Suihkonen.

Arkitekti është punësuar në Konala nga jashtë Finlandës

“Ai dizenjoi profilet dhe qoshet e çdo muri . Ishte një projekt disa mujor. ”

Dizajni i sallës u fokusua në hapësirë ​​dhe zona të mëdha lëvizjeje. Hapësira nuk është e mbushur me mure, edhe pse tashmë ka shumë prej tyre.

Duhet të ketë hapësirë ​​për dysheme, sepse ngjitësit ndonjëherë i duhet të presë radhën e tij. Suihkonen donte të sigurohej që kalimi i kohës së bashku në Arenën e Ngjitjes të ishte sa më i këndshëm.

“Ky është një model evropian që ka një kafene dhe hapësirë për të lëvizur,” thotë ai.

Tre qendrat e tjera stërvitore për të apasionuarit e alpinizmit janë të vendosura në Salmisaari, Kalasatama dhe Tammisto në Vantaa.

Në Konala, Climbing Arena punëson katër udhërrëfyes të rrugëve me kohë të plotë, të cilët përditësojnë çdo rrugë ngjitjeje 4-8 herë në vit. Suihkonen e përshkruan sallën si një mjedis jetese dhe zhvillimi.

Krijuesit e itinerarit, stafi dhe punonjësit e tjerë janë pothuajse të gjithë vetë alpinistë. Komuniteti i ngjitësve është kthyer në një profesion që nuk ka ekzistuar kurrë më parë.

“Kjo është paksa si të luash në një grup. Njerëzit po rriten dhe evoluojnë dhe ka më shumë profesionistë. Kjo është krejtësisht një çmenduri, “përshkruan Suihkonen historinë e rritjes.

Një nga punonjësit e The Climbing Arena është udhërrëfyesi Anthony Gullsten, i cili është gjithashtu kampioni dominues nordik në këtë sport.

Gullsten punon në Konala 3-4 ditë në javë dhe herë pas here viziton vende të tjera të Climbing Vision.

Sipas top alpinistit, është mirë që ka më shumë faktorë rrugësh, sepse zhvillimi i pistave të bëra vetë është i shpejtë.

“Kur ndërton rrugë për veten, automatikisht i bën ato ku je i mirë dhe çfarë të jep kënaqësi. Në këtë kuptim, është më mirë të ngjitesh në rrugët e ndjekura nga të tjerët, “thotë Gullsten.

Për fat të mirë, Konala Climbing Arena ka shumë për të zgjedhur për shumë shije. Gullsten e krahason qendrën stërvitore me më të mirat në Evropë, dhe për dike që ka parë një shumëllojshmëri të gjerë të mureve të ngjitjes.

“Innsbruck, Austri, ka një nga sallat më të bukura në botë dhe kjo është shumë afër saj,” thotë Gullsten.

Helsinki Sanomat

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *