PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda, në nëntor, arriti çmimet më të larta në 10 vitet e fundit. Inflacioni shkon në 3.7 pëqind

, ,

Sipas Statistikave të Finlandës, ndryshimi vjetor në çmimet e konsumit u përshpejtua në nivelin më të shpejtë në dhjetë vjet, i nxitur nga çmimet më të larta të karburantit.

Sipas të dhënave të publikuara nga Statistikat e Finlandës të martën, ndryshimi vjetor i çmimeve të konsumit ishte 3.7 për qind në nëntor, krahasuar me 3.2 për qind në tetor.

Inflacioni për herë të fundit ishte kaq i lartë në shtator 2011.

Në baza mujore, përqindja e rritjes së inflacionit u ngadalësua. Nga tetori në nëntor, ndryshimi mujor i çmimeve të konsumit ishte 0.4 për qind, ndërsa në tetor çmimet e konsumit u rritën me 0.8 për qind nga shtatori.

Në muajin nëntor, çmimet e konsumit u rritën më së shumti krahasuar me një vit më parë për shkak të çmimeve të larta të benzinës, rinovimeve të banesave, naftës dhe energjisë elektrike.

Rritja e çmimeve të konsumit, nga ana tjetër, u frenua më së shumti nga çmimet më të ulëta për tarifat e kujdesit për fëmijët, norma mesatare e interesit për hipotekat, normat e interesit për kreditë konsumatore, tarifat e kërkimit dhe trajtimit dhe lojërat e fatit, thotë Statistikat e Finlandës.

Sipas indeksit të harmonizuar të çmimeve të konsumit të përdorur në të gjithë Bashkimin Evropian, inflacioni në Finlandë ishte 3.5 për qind në nëntor.

Indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit nuk përfshin banesat e banuara nga pronarët, lojërat e fatit, interesat për kreditë konsumatore dhe të tjera, sigurimin nga zjarri për një shtëpi private, taksat e automjeteve ose tarifat e peshkimit dhe gjuetisë.

Timo Hirvonen, kryeekonomist i Handelsbanken, parashikon në Twitter se inflacioni në Finlandë do të mbetet i lartë të paktën në muajt e ardhshëm.

Timo Vesala, kryeekonomist i financave lokale, vlerëson se është thelbësore për zhvillimin e çmimeve të vitit të ardhshëm që piku i çmimit të energjisë të kalojë gjatë dimrit.

“Nëse shkon, edhe inflacioni vjetor në eurozonë mund të kthehet shumë mirë nën nivelin e synuar të Bankës Qendrore Evropiane deri në fund të vitit 2022”, shkruan Vesala në Twitter.

Banka Qendrore Evropiane synon një normë inflacioni prej 2% në terma afatmesëm.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë raportuar një rritje të inflacionit me rreth 7 përqind.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *