PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda ofron ndihmë për palestinezët në Gaza

,

Finlanda ka caktuar një milion euro për të mbështetur apelin e shpejtë për Gazën, të filluar nga Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Ndihmën dhe Punët për Refugjatët Palestinezë, UNRWA. Financimi do të përdoret për të siguruar, për shembull, ushqim, strehim dhe shërbime shëndetësore për palestinezët në Gaza.

Konflikti midis Izraelit dhe Gazës, i cili u përshkallëzua në maj, ka përkeqësuar situatën e refugjatëve palestinezë në Gaza dhe Bregun Perëndimor. Një numër i konsiderueshëm i ndërtesave u shkatërruan, mes tyre për shembull qendrat shëndetësore, shkollat ​​dhe ndërtesat e Kombeve të Bashkuara. I vetmi laborator i testit të koronavirusit u dëmtua gjithashtu, dhe vaksinat janë pezulluar. Situata e koronavirusit ishte shumë e rënduar në Gaza edhe para sulmeve.

Situata humanitare e refugjatëve palestinezë ka qenë sfiduese për një kohë të gjatë në të gjitha rajonet gjeografike ku po funksionon UNRWA (territoret palestineze në Gaza dhe Bregun Perëndimor, Jordan, Liban dhe Siri). Për shkak të pandemisë COVID-19, disa rajone ku UNRWA është aktive u është dashur të kufizojnë sigurimin e shërbimeve shëndetësore në një masë të konsiderueshme.

Gjatë sulmeve në Gaza, afërsisht 800,000 njerëz jetuan pa ujë, dhe energjia elektrike ishte në dispozicion vetëm herë pas here, gjë që e bën të vështirë punën në spitale. Shkollat ​​e UNRWA kanë siguruar strehim për gati 50,000 njerëz në Gaza. Armëpushimi, i cili u shpall të premten e 21 majit 2021, pritet të përmirësojë situatën deri diku, por ka ende nevojë për ushqime, strehimore, shërbime psikosociale dhe ndihma të tjera emergjente.

“UNRWA po bën një punë të vlefshme në sfidimin e mjediseve humanitare dhe ofron shërbime me cilësi të lartë. Ngjarjet e fundit në Gaza kanë rritur nevojën për mbështetje ndërkombëtare për të mundësuar UNRWA të vazhdojë përpjekjet e saj për të ndihmuar refugjatët palestinezë, “thotë Ministri për Bashkëpunim për Zhvillim dhe Tregtinë e Jashtme Ville Skinnari.

Finlanda është mbështetëse afatgjatë e UNRWA-s. Financimi kryesor i Finlandës për UNRWA është 5 milion EUR në vit. Në vitin 2020, për shkak të situatës kritike financiare të UNRWA dhe sfidave shtesë të sjella nga pandemia COVID-19, Finlanda dha 4 milion EUR në kontribute shtesë në buxhetin e programit UNRWA. Në vitin 2020, Finlanda ishte vendi i 18-të më i madh i donatorëve të UNRWA-s.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *