PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda para cunamit demografik. Zgjidhja e vetme, imigrimi i kontrolluar

, , ,

Timo Aro, një studiues rajonal me përvojë dhe ekspert kryesor në firmën konsulente MDI, llogariti rritjen e numrit të njerëzve nën 35 vjeç në bazë të një parashikimi të popullsisë të publikuar nga Statistikat e Finlandës në shtator.

– Rezultati i befason të gjithë, thotë Aro.

Plakja e popullsisë finlandeze sigurisht që dihet, por ritmi i ndryshimit është ende duke u përshpejtuar. Numri i fëmijëve dhe popullsia në moshë pune është në rënie, numri i të moshuarve po rritet me shpejtësi. Përveç kësaj, migrimi i brendshëm po e përqendron popullsinë në dhe rreth disa qyteteve kryesore.

“Eshte njësoj si në rastin e xhonglerit që i duhet të mbajë katër topa në ajër në të njëjtën kohë, gjë që sjell sfida të mëdha”, thotë Aro.

Numri i fëmijëve të lindur filloi të bjerë në fillim të viteve 2010 dhe ka vazhduar gjatë gjithë dekadës. Numri i fëmijëve të lindur ishte ende 60 mijë në fillim të dekadës. Në agimin e dekadës së re, lindën pak më pak se 47 mijë fëmijë.

– Në vitet 20-30 do të kemi një cunami popullsie që do të përshkojë të gjitha strukturat e shërbimit dhe nivelet e arsimit. Fillimisht në kopshte, pastaj në shkollën fillore dhe të mesme dhe në fund të viteve 2030 në universitete.

Mungesa e shumëpërfolur e fuqisë punëtore do të përkeqësohet në vitet 2040. Ka pak zgjidhje për të frenuar cunamin.

– Rritja e natalitetit është e vështirë, ndaj e vetmja mundësi është imigrimi i kontrolluar për punë dhe studime.

Sipas Aro, ndryshimi demografik është aq drastik, saqë orët e alarmit në shoqërinë finlandeze duhet të bien më së voni tani.

– Numri i fëmijëve dhe të rinjve është në rënie për herë të parë në historinë 250-vjeçare që njohim. Shkalla e lindjeve është më e ulët se kurrë që nga uria e viteve 1860. Zgjidhjet për rrjetin e shërbimeve dhe shkollave të bëra deri më tani në komunat e vendit kanë qenë si një lojë fëmijësh në krahasim me atë që po vjen përpara./Yle

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *