PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda prodhon superkompjuterin më të shpejtë në botë

,

Finlanda do të ketë këtë vit superkompjuterin me performancë të lartë. LUMI, një superkompjuter shumë i fuqishëm, është vendosur të fillojë punën në Finlandë këtë vit. Vlen të vlerësohet rreth 200 milion euro dhe i cilësuar si një nga kompjuterët më të shpejtë të të gjitha kohërave, ai është i aftë të kryejë një llogaritje të madhe 552 milion miliardë në sekondë, sipas MTV.

Aftësitë kompjuterike të LUMI raportohet se janë ekuivalente me atë të mbi 1.5 milion laptopëve të ditëve moderne. Përgatitjet janë duke u zhvilluar për të vendosur kompjuterin në qendrën shtetërore të të dhënave CSC (IT Center for Science) në qytetin Kajaani në Kainuu, Finlanda Lindore.

Makineria Massive do të kërkojë aq hapësirë ​​sa një fushë tenisi, me pajisje që peshojnë pak më shumë se 68 ton.

Projekti u financua nga Ndërmarrja e Përbashkët Evropiane EuroHPC, një Bashkëpunim midis BE-së dhe partnerëve privatë kushtuar llogaritjes me performancë të lartë. Hewlett Packard u zgjodh si furnizuesi i sistemit.

Superkompjuteri do të dorëzohet në qendrën e të dhënave në dy faza, me fazën e parë që arrin në 17 ngarkesa kamionësh.

Materialet e hekurit të fortë do të transportohen përtej detit nga SH.B.A. dhe më pas do të transportohen në Kajaani me kamion. Faza e dytë e dorëzimit pritet të përfundojë deri në vjeshtë.

Pasi të instalohet, LUMI do të ketë aplikime të shumëfishta në një gamë të gjerë fushash, përfshirë Inteligjencën Artificiale, studime të astrofizikës dhe klimës. Ai madje mund të luajë një rol kryesor në zbutjen e efekteve të krizës së vazhdueshme të koronavirusit dhe parashikimin e pandemive të ardhshme.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *