PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda shpall gjendjen e jashtëzakonshme. Nesër detajet

, ,

Finlanda ka shpallur gjendjen e jashtëzakonshme për t’i dhënë qeverisë më shumë fleksibilitet në lëshimin e kufizimeve të mëtejshme në përpjekjet për të luftuar epideminë e koronavirusit. Kryeministrja Sanna Marin (PSD) tha që ministrat e morën vendimin në bashkëpunim me Presidentin Sauli Niinistö.

Finlanda regjistroi 720 raste të reja të konfirmuara të Premten, një rekord i ri ditor që përqendroi vëmendjen në një rritje në rastet në një vend që nuk është goditur aq shumë nga Covid sa shumë shtete të tjera të BE. Njoftimi i shumëpritur u bë në një konferencë shtypi të hënën pasdite në Helsinki dhe do të hyjë në fuqi menjëherë.

Kryeministrja i tha medias se, në këtë fazë, nuk ka nevojë të menjëhershme për futjen e kompetencave shtesë, sipas Aktit të Fuqive të Emergjencës, të cilat lejojnë kufizime të të drejtave themelore të qytetarëve, por futja e tyre në një datë të mëvonshme nuk mund të përjashtohet.

Propozimi për të mbyllur bare, restorante lëviz në Parlament
Menjëherë pas shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme, qeveria paraqiti në Parlament një propozim, të njoftuar javën e kaluar, për të mbyllur restorantet dhe pijeve për një periudhë prej tre javësh nga 8 Marsi. Urdhri i mbylljes do të zbatohet për kafenetë, baret dhe restorantet në zonat ku epidemia konsiderohet të jetë në fazën e acaruar, por restorantet përsëri do të ishin në gjendje të ofrojnë shërbime me porosi. Mbyllja nuk mund të zbatohet në bazë të fuqive që ka aktualisht qeveria, kështu që deputetët do të duhet të miratojnë legjislacion të veçantë. Marin tha se kryetari i Parlamentit vlerësoi se të paktën katër ditë do të duhen që Parlamenti të diskutojë ndryshimin e ligjit.

Megjithatë, propozimi lejon që restorantet që veprojnë në vendet e punës të qëndrojnë të hapura. Në një njoftim të veçantë për shtyp, zyra qeveritare deklaroi se industria do të merrte mbështetjen e shtetit gjatë periudhës së mbylljes. “Si urgjencë, Ministria e Punëve Ekonomike dhe Punësimit po përgatit një model mbështetje për kompensimin e arsyeshëm të bizneseve të prekura nga mbyllja,” lexonte deklarata.

Në konferencën për shtyp të së hënës, Marin tha se ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë dhe Agjencitë Rajonale të Shtetit Administrativ (Avi) ishin ende duke u përpjekur të arrijnë gjuhë të përbashkët për zbatimin e kufizimeve të reja për institucionet e shërbimit publik si palestrat. Kryeministri u kërkoi falje sipërmarrësve që drejtojnë firma për situatën e pasigurt, duke thënë se vendimet për kufizimet eventuale do t’i nënshtrohen agjencive lokale administrative.

“Situata po diskutohet sot dhe ne do të azhurnojmë më shumë rreth çështjes nesër,” tha Marin dhe përfundoi deklaratën e saj duke bërë një thirrje të drejtpërdrejtë për publikun. “Le të mbrojmë shëndetin tonë, të të dashurve tanë dhe të bashkëqytetarëve. Shmangni vendet dhe situatat ku mund të ndodhin kontakte. Mbani një distancë të sigurt, kujdesuni për higjienën dhe vishni maska. Të gjithë mund të ndikojnë në pamjen e pranverës dhe verës”, Marin tha.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *