PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda tërheq ushtarët nga Afganistani. Tani drejt Afrikës

,

Forcat e Mbrojtjes njoftuan sot riatdhesimin e ushtarëve finlandezë nga Afganistani. Finlanda ka ende rreth njëzet ushtarë të menaxhimit të krizave në Afganistan. Operacioni i menaxhimit të krizës, i bazuar kryesisht në mbështetjen e SHBA dhe i udhëhequr nga aleanca ushtarake NATO prej njëzet vitesh, do të përfundojë në vjeshtë.

Ushtarët e parë finlandezë do të kthehen në atdheun e tyre sot, e martë. Pjesa tjetër do të kthehet në shtëpi në fillim të qershorit, deri në 13 qershor. Ata gjithashtu do të sjellin në Finlandë edhe pajisjet e tyre ushtarake, të tilla si makinat.

Në fazën e fundit të operacionit, ushtarët finlandezë kanë vepruar si këshilltarë, trajnues dhe anëtarë të stafit të autoriteteve afgane të sigurisë. Pothuajse 2,500 ushtarë finlandezë kanë shërbyer në Afganistan. Kishte 52 gra ushtare. Në të njëjtën kohë, ka pasur një maksimum prej gati 200 ushtarësh në vend.

Deri në fund të vitit të kaluar, kostoja e menaxhimit të krizës ushtarake ishte rreth 315 milion euro. Afganistani është gjithashtu objektivi më i rëndësishëm i Finlandës për ndihmën e zhvillimit.

Sipas Forcave të Mbrojtjes, në dy dekada, dy ushtarë finlandezë u vranë dhe pesëmbëdhjetë u plagosën në Afganistan. Të dy ushtarët finlandezë vdiqën në një sulm shpërthyes.

Shtetet e Bashkuara planifikojnë të largohen nga Afganistani deri më 11 shtator, saktësisht 20 vjet pas sulmit terrorist në New York.

Rreth 250 punonjës finlandezë civilë të menaxhimit të krizave, të tillë si trainues policie, kanë shërbyer në Afganistan gjatë dy dekadave të fundit. Përveç kësaj, ka pasur punonjës të dërguar nga OJQ-të.

Ndërkohë, Finlanda synon të rrisë trupat e saj në menaxhimin e krizave në Afrikë. Të Premten e kaluar, Presidenti Sauli Niinistö dhe Komiteti i Qeverisë për Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë theksuan se Finlanda do të rrisë gradualisht pjesëmarrjen e saj në operacionin e trajnimit të Bashkimit Evropian në Mali.

Janë 360 ushtarë finlandezë që shërbejnë në misione të ndryshme nëpër botë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *