PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda zgjedh Letoninë për prodhimin e makinave të blinduara

, ,

Finlanda dhe Letonia do të fillojnë prodhimin e transportuesve të blinduar të personelit për forcat e armatosura të të dy vendeve këtë vit. Estonia u bashkua me nismën pranverën e kaluar, por u tërhoq në fazën e zhvillimit në tetor për shkak të kostove në rritje.

Estonia ka përdorur automjete të blinduara finlandeze Pasi për 15 vitet e fundit, që tani do t’i nënshtrohen modernizimit për të qëndruar në shërbim deri në vitin 2048.

Patria, një ndërmarrje e përbashkët e shtetit finlandez dhe atij norvegjez Kongsberg Gruppen, po krijon ndërmarrje të përbashkëta me kompani letoneze që prodhojnë veshje metalike dheofrojnë shërbime riparimi për kamionët e rëndë. Ky bashkëpunim do të prodhojë transportues të blinduar të personelit dhe automjet komandues dhe kontrolli për forcat e armatosura Letoneze dhe Finlandeze.

“Patria po bën përgatitjet për fillimin e prodhimit masiv këtë vit me kusht që klientët të kenë nevojë për dërgesa. Ne kemi një marrëveshje me një kompani Letoneze në një projekt të përbashkët dhe negociatat kanë përparuar mjaft mirë me disa të tjerë,” tha kreu i Patria Land Jussi Järvinen.

Estonia ka shtyrë prokurimin e automjeteve të blinduara të reja deri në 2025-2030 pasi të ketë blerë 24 avionë vetëlëvizës K9 Thunder dhe 10 automjete mbështetëse, si dhe rindërtimin e 37 mjeteve të blinduara mbështetëse.

“Ne kemi identifikuar gjashtë prodhues të cilët mund të prodhojnë llojin e automjetit që na nevojitet me një vlerë çmimi të pranueshme ,” tha Ivar Janson, shefi i prokurimeve të blindave në Qendrën Kombëtare të Investimeve të Mbrojtjes (RKIK).

Forcat e Mbrojtjes të Estonisë kanë 56 transportues të blinduar më të vjetër Pasi XA 180 dhe 70 më të rinj XA 188. Jeta e shërbimit të së parës duhet të zgjatet deri në vitin 2028, ndërsa Pasi i ri do të qëndrojë në shërbim deri në vitin 2048.

“Ne kemi automjetet e blinduara që na duhen për të pajisur dhe armatosur strukturat ekzistuese. Dhe kjo është e mjaftueshme për tani,” tha Nënkolonel Tõnis Metjer, oficer i lartë i shtabit në Selinë e EDF.

Patria po ofron të zgjasë jetën e shërbimit të automjeteve të blinduara të vjetra. Kompania gjithashtu do të riveshë 300 Pasis të forcave të armatosura Finlandeze.

“Shkon përtej mirëmbajtjes së rregullt. Makineria do të zhvishet deri në shasi. Kjo është bërë në Finlandë dhe mund të bëhet për Estoninë nëse ata kanë nevojë të vazhdojnë të përdorin Pasi -t e tyre”, tha Järvinen.

Estonia dhe Letonia kanë blerë municione së bashku në të kaluarën. Pranverën e kaluar, forcat e armatosura të të dy vendeve siguruan armë anti-tank Carl Gustav M-4 të prodhuara nga SAAB Dynamics.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *