PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlanda zyrtarizon blerjen e 64 avionëve amerikanë F-35. Suedia e zhgënjyer nga humbja e kontratës 10 miliardë Euro

, ,

Qeveria e Finlandës ka zgjedhur F-35 të prodhuar nga Lockheed Martin në Shtetet e Bashkuara si gjuajtësin e saj të ri. Finlanda do të blejë 64 avionë luftarakë me shumë funksione F-35A Block 4, si dhe armatimet, zgjidhjet për trajnimet dhe mirëmbajtjen, sistemet e tjera të shërbimeve dhe të mirëmbajtjes deri në fund të vitit 2030.

Ky tender është blerja më e madhe e armëve në historinë finlandeze. Çmimi i blerjes së avionëve luftëtarakë është rreth dhjetë miliardë euro. Buxheti i përgjithshëm i Finlandës për vitin e ardhshëm është pak më pak se 65 miliardë euro.

Në një konferencë shtypi të mbajtur të premten, ministri i Mbrojtjes Antti Kaikkonen tha se F-35 ishte më i miri për sa i përket performancës ushtarake në krahasim me nevojat e Finlandës. Sipas tij, zgjedhja do të ketë një ndikim të rëndësishëm në aftësitë mbrojtëse të Finlandës për të paktën 30 vitet e ardhshme.

Sipas komandantit të Forcave të Mbrojtjes, gjeneral Timo Kivinen, performanca e avionëve me shumë funksione është kritike për mbrojtjen kombëtare ushtarake të Finlandës.

Tenderi bazohej në katër kritere kryesore: performanca ushtarake, siguria e furnizimit, bashkëpunimi industrial dhe kostoja. Nga pesë konkurentët, avionët e Boeing dhe Saab dolën në finale përveç F-35, tha Kari Renko, drejtor i departamentit të logjistikës së Forcave të Mbrojtjes. Një krahasim përfundimtar i performancës u bë mes tyre.

Sipas komandantit të Forcave Ajrore Pasi Jokinen, F-35 shënoi 4.47 në krahasimin e performancës, ndërsa konkurentët e tjerë më pak se 4.

Suedia e zhgënjyer

Sipas një deklarate të lëshuar nga qeveria suedeze të premten, Gripen do të kishte qenë një zgjedhje e mirë për Finlandën, pasi do t’i shërbente interesave të përbashkëta të sigurisë.

– Natyrisht, ne e respektojmë vendimin e Finlandës. Bashkëpunimi ynë në mbrojtje bazohet në interesa të përbashkëta gjeostrategjike dhe në një vizion të përbashkët të sfidave të sigurisë.

CEO i SAAB, Micael Johansson, nga ana e tij, tha se ishte i zhgënjyer, por theksoi se kompania e respektoi vendimin. Ai tha se oferta suedeze ishte e fortë dhe ishte krenar për këtë. Zgjedhja e F-35 kishte qenë befasuese për të.

 

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *