PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlandë. A do të dyfishohen çmimet e ushqimeve? Parashikimi i ministrit të Ekonomisë provokon reagimin e ekspertëve

, , ,

Në një intervistë dhënë Yle Ykkösaamun dje, Ministri i Çështjeve Ekonomike Mika Lintilä tha se çmimi i ushqimit do të rritet ndjeshëm si rezultat i luftës në Ukrainë.

– Është vlerësuar se nëse çmimi i ushqimeve të shportës është aktualisht rreth 11 përqind e pagës ose të ardhurave të qytetarëve, ai pothuajse do të dyfishohet në më shumë se 20 përqind, tha Lintilä për Yle.

Vlerësimi i ministrit do të nënkuptonte se çmimi i ushqimeve të shportës do të dyfishohej nëse paga ose të ardhurat do të mbeten të njëjta.

Deklarata e tij ka sjellë reagimin e ekspertëve. Çmimi i ushqimit do të rritet me 5-10 për qind këtë vit, sipas Qendrës së Burimeve Natyrore dhe Kërkimeve Ekonomike Pellervo.

Sari Forsman-Hugg, drejtoreshë kërkimore në kërkimin ekonomik të Pellervo, nuk beson në një rritje kaq të mprehtë të çmimeve të ushqimeve.

– Nuk flasim për një rritje kaq të madhe tani. Rendi i madhësisë është 5 deri në 10 për qind e vlerësimeve aktuale kur bëhet fjalë për rritjen e çmimeve të ushqimeve këtë vit.

Jyrki Niemi, një profesor kërkimi në Qendrën e Burimeve Natyrore, është në të njëjtën linjë. Ai vlerëson se çmimi i ushqimeve do të rritet me 5-10 për qind këtë vit.

– Çmimi i ushqimeve është nën presion të jashtëzakonshëm në rritje, por çmimi i ushqimeve apo shportës ushqimore nuk po dyfishohet. Sigurisht, çmimi i ushqimeve do të rritet të paktën mbi normën e parashikuar të inflacionit, pra një rritje prej pesë për qind, por edhe dhjetë për qind do të ishte një gjë e madhe.

Cili është vlerësimi i industrisë ushqimore?

Lintilä i thotë MTV News se vlerësimi për rritjen e pjesës së shpenzimeve për ushqim në më shumë se 20 për qind bazohet në vlerësimet nga Industria Ushqimore.

Mikko Käkelä, Drejtor Ekzekutiv i Industrisë Ushqimore, thekson se industria ushqimore nuk ka mbajtur qëndrim për rritjen e çmimeve të ushqimeve.

– Sipas ligjit të konkurrencës, ne nuk mund dhe nuk do të komentojmë çmimin e ushqimit apo zhvillimin e tij. Ne kemi shprehur shqetësimin tonë se në vijimësi të situatës, kriza do të ketë pasoja të rënda për të gjithë zinxhirin ushqimor.

– Kur pjesa (shpenzimet e ushqimit si pjesë e të ardhurave të disponueshme) është aktualisht rreth 11%, sigurisht që do të rritet. Dhe rreziku është se do të rritet deri në 20 për qind, thotë Käkelä.

Sipas Käkelä, si rezultat i luftës në Ukrainë, disponueshmëria e lëndëve të para, energjisë, materialeve të paketimit dhe inputeve të tjera të prodhimit do të ulet dhe kostot do të rriten.

Käkelä nuk komenton periudhën gjatë së cilës shpenzimet e ushqimit si pjesë e të ardhurave të disponueshme mund të rriten në afërsisht 20%.

– Nuk kemi folur për afate kohore. Nëse lufta vazhdon gjatë verës, kjo do të thotë se asgjë nuk do të kultivohet në Ukrainë gjatë verës. Në atë kohë 30 për qind e grurit në botë do të lihet jashtë.

Çmimet e drithërave mund të dyfishohen

Çmimet për lëndët e para bujqësore, si gruri, mund të dyfishohen si rezultat i luftës në Ukrainë, thotë Qendra e Burimeve Natyrore.

– Për shembull, çmimi i grurit mund të rritet deri në 100 për qind. Megjithatë, ato reflektohen vetëm pjesërisht në çmimin përfundimtar të ushqimit. Lëndët e para zënë rreth 15 për qind të çmimit të paguar nga konsumatori.

Ministri i Çështjeve Ekonomike Lintilä tha për Yle se situata bujqësore ishte tashmë kritike dhe do të përkeqësohej si rezultat i luftës në Ukrainë.

Juha Marttila, kryetar i Konfederatës së Prodhuesve Bujqësor Finlandez (MTK), i tha STT më herët se nëse kriza e kostos nuk zgjidhet, fundi i prodhimit bujqësor finlandez është i afërt.

Marttila nuk komentoi nëse dyfishimi i pritshëm i kostove të ushqimit familjar nga Lintilä është i afërt.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *