PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlandë. Ja 10 teoritë konspirative që besohen më shumë. Nga vrasja e presidentit deri tek blloku i gazetarëve

, ,

Teoritë konspirative:

1. Lee Harvey Oswald nuk veproi i vetëm në vrasjen e John F. Kennedy.

2. Masonët ndikojnë fshehurazi në biznes dhe politikë.

3. Kompanitë kompjuterike lëshojnë qëllimisht programe që kanë gabime, në mënyrë që të mund t’u shesin përditësime.

4. Aplikacionet e iPhone regjistrojnë bisedat pa lejen tuaj.

5. Koronavirusi (SARS-CoV-2) fillimisht u zhvillua në laborator.

6. Disa figura publike kanë inskenuar vdekjen e tyre për t’u zhdukur nga publiciteti.

7. Autoritetet kanë shumë informacione të mbledhura ilegalisht për çdo qytetar.

8. Qeveritë në vende të ndryshme po zhvillojnë dhe financojnë lojtarë të mediave sociale si Facebook dhe Twitter për të spiunuar përdoruesit e tyre.

9. Në mediat finlandeze, pushtetin e mban blloku gazetaresk kuq-gjelbër, i cili ushqen axhendën e tij për qytetarët dhe pengon publikimin e pikëpamjeve të tjera.

10. Prodhuesit e makinave dhe kompanitë e naftës po punojnë së bashku për të parandaluar zhvillimin e motorëve miqësorë me mjedisin.

Një sondazh i kryer nga projekti FINSCI i Universitetit të Turkut shqyrtoi shkallën e besimit të finlandezëve tek teoritë konspirative. Pyetësori iu dërgua 5000 finlandezëve, por rreth 1100 u përgjigjën.

Sipas studimit, teoria më e përhapur e konspiracionit në Finlandë është besimi se ekziston një grup gazetarësh kuq-jeshilë (komunistë dhe ambjentalistë), i cili ushqen axhendën e vet tek qytetarët dhe parandalon publikimin e pikëpamjeve të tjera. Rreth një në pesë të anketuar (19.3 për qind) e besojnë këtë.

Përveç konspiracionit rreth vrasjes së Kenedit, teori të tjera konspirative të përhapura kishin të bënin, për shembull, me punën e masonëve në biznes, gabimet e qëllimshme të bëra nga kompanitë kompjuterike në promovimin e softuerit dhe regjistrimin e paautorizuar të bisedave nga përdoruesit e iPhone.

Sipas Johanna Kaakinen, ndikimi i mediave sociale në përhapjen e teorive të ndryshme konspirative tani po studiohet shumë në botë. Njerëzit ngurrojnë të ndajnë informacione të ndryshme për një postim në rrjetet sociale, pa kontrolluar vërtetësinë e informacionit. Po flasim për një infodemi në të cilën informacionet mashtruese dhe teoritë e konspiracionit përhapen si virus.

Qytetarët me arsim të lartë besojnë më pak në teoritë e konspiracionit.

Teoritë e konspiracionit u shërbejnë më shumë nevojave psikologjike. Së pari, ata i përgjigjen nevojës informative për të shpjeguar botën dhe ngjarjet botërore. Teoritë e konspiracionit kënaqin kureshtjen dhe zvogëlojnë pasigurinë në situatat kur nuk ka informacion, ka një informacion kontradiktor ose nëse ngjarjet duken të rastësishme.

Përhapësit kryesorë të teorive konspirative në Finlandë dhe jashtë saj janë shpesh njerëz që janë të aftë në komunikim dhe në të shprehur, si edhe që nuk i shmangen të folurit në publik apo paraqitjes para kamerave.

Ata shpejt fitojnë shumë ndjekës në rrjetet sociale dhe mund të përfitojnë nga kjo edhe për qëllime komerciale.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *