PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlandë. Rritja e Euribor -12 mujore pritet të rrisë me qindra euro pagesat e kredive

, ,

Normat e interesit që janë rritur ndjeshëm mund të rëndojnë me qindra euro shpenzimet mujore të huamarrësve të hipotekave nëse nuk janë të përgatitur për rritjen.

Javën para Pashkëve pati një paralajmërim për stuhi, kur norma e referencës Euribor 12-mujore, e cila është e popullarizuar në mesin e debitorëve finlandezë, u rrit pozitivisht për herë të parë që nga viti 2016. Euribor është rritur më shpejt se sa parashikonin ekonomistët gjatë gjysmës së parë të vitit.

Kryeekonomisti i OP Financial Group Reijo Heiskanen thotë se sipas pritshmërive aktuale të tregut, normat e interesit mund të rriten në 1.5 për qind brenda disa viteve.

Jan von Gerich, Analist kryesor në Nordea Bank Group, vlerëson se normat e interesit do të zhvillohen në vitet e ardhshme.

– Unë personalisht mendoj se mund të shkojë në rendin 1,5–2%. Kjo është pika fillestare ku normat e interesit mund të rriten nëse nuk kemi ndonjë problem të madh inflacioni, thotë von Gerich.

Nordea dhe OP Financial Group janë kreditorët më të mëdhenj të Finlandës dhe sipas statistikave të Bankës së Finlandës, pjesa e tyre e kombinuar e tregut në hipotekat ishte rreth 68 për qind në fund të vitit të kaluar.

Si von Gerich ashtu edhe Heiskanen paralajmërojnë se rritja e inflacionit e bën të vështirë parashikimin. Sipas Statistikave të Finlandës, inflacioni në Finlandë u rrit në 5.8 për qind në mars, që është më i lartë ndër vite. Inflacioni është nxitur nga lufta në Ukrainë, ndër të tjera.

Normat e interesit në Finlandë dhe në eurozonë kanë qenë në nivele historikisht të ulëta prej vitesh. Natyrisht, normat e ulëta të interesit kanë nënkuptuar gjithashtu pagesa të ulëta interesi për kreditë hipotekore, dhe shumë prej tyre, në fakt, kanë paguar vetëm përqindje bankare. Kjo po ndryshon, veçanërisht për ata debitorë që kanë blerë shtëpitë e tyre në pesë vitet e fundit.

Për shembull, një hipotekë prej 150 mijë eurosh duhet të paguajë 1,050 euro në vit në interes nëse vetëm marzhi bankar ishte 0.7%. Nëse e njëjta kredi lidhet me Euribor 12-mujor, i cili nga ana e tij rritet në 1.5 për qind, norma e përgjithshme e interesit shkon në 2.2 për qind. Në këtë rast, pagesa e interesit rrumbullakoset në 3300 euro në vit.

Sigurisht që shpenzimet e interesit rriten në proporcion me shumën e kredisë që po paguani.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *