PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlandezët kërkojnë heqjen e taksës së karburanteve. Jemi vendi më i shtrenjtë në BE

, , ,

Ndër vendet e BE-së, Finlanda ka çmimin më të lartë të benzinës dhe zë vendin e dytë për çmimin e shtrenjtë të naftës. Shoqata finlandeze e Automobilistëve thotë se ndryshe nga vendet e BE-së, Finlanda nuk po bën asnjë lehtësim, duke ndikuar në jetesën e njerëzve dhe bizneseve.

– Masa më e mirë dhe më e saktë për të ulur kostot e udhëtimit është ulja e taksave të karburantit, thuhet në deklaratën e shpërndarë sot për mediat.

Karburantet e shtrenjta

Në fakt, rritja e çmimeve filloi qysh vitin e kaluar, por pushtimi rus i Ukrainës e ka përshpejtuar ndjeshëm këtë zhvillim negativ.

Pretendimi për karburantet më të shtrenjta në BE bazohet në statistikat e Buletinit Javor të BE-së të naftës të përditësuar më 25 prill. Sipas tij, çmimi mesatar për litër benzinë ​​95 oktane në Finlandë ishte 2,174 euro për litër.

Sipas të njëjtave statistika, çmimi i një litri naftë është i dyti më i lartë në Bashkimin Evropian pas Suedisë. Çmimi mesatar i naftës në statistika ishte 2,198 euro për litër.

Përveç taksës së makinës që lidhet me blerjen e një makine, kostoja e naftës së dytë më të shtrenjtë rëndohet edhe nga një taksë vjetore për përdorimin e një makine me naftë, e cila është më e lartë në Finlandë sesa në Suedi. Kështu, ngasja e një makine me naftë mund të jetë edhe më e shtrenjta në Bashkimin Evropian, në varësi të shumë variablave.

Në bashkëpunim me Bilendi Oy, Shoqata Finlandeze e Automjeteve porositi një sondazh në mes të prillit, të cilit iu përgjigjën një mijë finlandezë të moshës 18–79 vjeç. Barometri i Shoqatës së Makinave mat opinionet dhe përvojat e shoferëve finlandezë dhe përdoruesve të trafikut dy herë në vit.

Sipas kësaj, 28 për qind e finlandezëve kanë reduktuar përdorimin e makinës për biznes, p.sh. pazar, dhe 37 për qind kanë reduktuar udhëtimin e tyre të lirë me makinë. Më pak se dhjetë për qind kanë reduktuar orët e punës.

Vetëm një e treta e të gjithë të anketuarve raportuan se çmimet e karburantit nuk kanë ndikuar në përdorimin e makinave.

– Finlanda është vendi i pestë më i madh në BE për sa i përket sipërfaqes. Është e qartë se ne shpesh nuk kemi mundësi të tjera, por për të përdorur makinën tonë, ndryshe nga vendet me popullsi më të dendur, thekson Nieminen.

26.5 për qind e të anketuarve nga barometri thanë se arsyeja kryesore për përdorimin e një makine ishte se ishte praktikisht e pamundur të zëvendësoheshin udhëtimet e tyre me transport publik. Liria dhe fleksibiliteti i ofruar nga automobilizmi u përmend nga 26.9 përqind e të anketuarve dhe 17.5 përqind deklaruan se udhëtimi është mënyra më e lehtë dhe më efikase për ta bërë atë me makinën tuaj.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *