PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Finlandezët ndalojnë së punuari më herët se nordikët e tjerë. Gratë e gëzojnë pensionin 5 vjet më shumë

, ,

Qendra e Mbrojtjes së Pensioneve ka krahasuar moshat e daljes në pension në vendet nordike dhe Estoni, më konkretisht moshën në të cilën njerëzit dalin në pension ose ndalojnë së punuari. Anketa përfshin vitet 2007-2020.

Krahasimi tregon se mosha e daljes në pension është më e larta në Suedi. Suedezët dalin në pension mesatarisht kur janë 64.2 vjeç.

Finlanda dhe Danimarka vijnë në vendin e dytë. Mosha e daljes në pension në Finlandë ishte 62.9 vjeç në 2020 dhe është rritur ndjeshëm. Në vitin 2007, ishte më i ulëti në rajonin nordik. Ndryshimi shpjegohet me reformat e pensioneve.

Nga ana tjetër, norvegjezët marrin një pension të plotë edhe para moshës së pensionit, sipas një njoftimi për shtyp nga Qendra e Mbrojtjes së Pensioneve.

Nëse shikojmë se kur njerëzit në të vërtetë ndalojnë së punuari, fotografia bëhet e ndryshme. Në Finlandë, së bashku me Danimarkën, njerëzit ndalojnë së punuari më herët. Kjo për shkak se në këto vende njerëzit shpesh largohen plotësisht nga jeta e punës kur dalin në pension, ndërsa në vendet e tjera është e zakonshme që pensionistët të punojnë me kohë të pjesshme, për shembull.

Mika Vidlund, menaxhere e kontaktit në Qendrën e Mbrojtjes së Pensioneve, thotë në deklaratën për shtyp se pensionet e parakohshme janë përdorur në një masë më të madhe në Finlandë dhe Danimarkë.

Gratë jetojnë më gjatë dhe për këtë arsye janë edhe pensioniste për kohën më të gjatë. Dallimi midis grave dhe burrave në Finlandë është 5 vjet. Mesatarisht, gratë e gëzojnë pensionin për 23 vjet, ndërsa burrat për pak më shumë se 18 vjet.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *