PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Gazeta zvicerane: Pse shkolla finlandeze nuk është më e para në botë?

, ,

Deri para disa vitesh, shkollat në Finlandë ishin një histori suksesi dhe vinin nga e gjithë bota për të marrë eksperiencë. Finlanda ka qenë prej kohësh në krye të Vlerësimit të Pizës për matjen e rezultateve të të nxënit.

Kohët e fundit nuk ka aq shumë vizitorë nga jashtë.

Gazeta në gjiuhën gjermane, Tages-Enzeiger, e cila qarkullon në Zyrih, shkruan se zviceranët prej kohësh ishin xhelozë për sistemin shkollor finlandez. Gjëja më e mirë ishte barazia në arsim: rezultatet e të nxënit nuk vareshin nga qyteti apo prejardhja familjare e studentit.

– Finlanda ka qenë një vend i çudirave të arsimit. Finlanda do të qëndronte e para në sondazhin e Pizës në 2000 si një supershtet në edukim, shkruan Tages-Enzeiger.

– Një recetë magjike u gjet në Finlandë që mundësoi mësimdhënien në një mënyrë miqësore për fëmijët. Rezultate të ngjashme u arritën në disa vende të Azisë, por atje ritmi i punës së studentëve ishte shpesh brutalisht rraskapitës.

– Tani kampioni i Pizës ka rënë nga froni, shkruan Tages-Enzeiger.

Tani, prejardhja e studentit po ndikon

Rezultatet e Finlandës në sondazhet e Pizës kanë rënë në mënyrë të vazhdueshme që nga viti 2006 dhe kjo sigurisht ka ngritur shqetësime edhe në Finlandë, shkruan gazeta.

Atje ku në të kaluarën studentët shkëlqenin pavarësisht nga prejardhja e tyre, kjo barazi në arsim, për të cilën finlandezët kanë qenë kaq krenarë, tani është zhdukur.

Pabarazia po rritet në shoqërinë finlandeze në tërësi, por edhe në shkolla. Edhe prejardhja dhe gjinia e një fëmije po ndikojnë gjithnjë e më shumë në mënyrën se si është një fëmijë në shkollë, shkruan gazeta zvicerane.

Sigurisht që kjo është vënë re edhe në Finlandë.

Revista raporton mbi hulumtimet e fundit nga Qendra Kombëtare e Vlerësimit të Arsimit (Karvi). Për shembull, në matematikë, diferenca midis nxënësve të klasës së nëntë dhe nxënësve me arritje të larta vlerësohen me disa vite shkollore.

Dallimet rajonale janë të mëdha, për shembull në veri, në Lapland fëmijët dolën më keq në matematikë sesa në pjesën tjetër të vendit.

Por pabarazia është përhapur edhe brenda qyteteve. Për shembull, ka shkolla të mira dhe shkolla të këqija në kryeqytet, Helsinki.

Gazeta zvicerane kujton se Finlanda, që ishte në vendin e parë në lexim, ka zbritur në vendin e gjashtë në rezultatet e Pizës 2018. Dallimet midis djemve dhe vajzave janë të mëdha. Thënë thjesht, vajzat lexojnë, djemtë jo.

Finlanda ka zbritur në vendin e 16-të në matematikë.

Përfundimi i gazetës zvicerane për rënien e rezultateve të të nxënit finlandez është se kjo është për shkak të pabarazisë në rritje. Gjinia dhe prejardhja familjare po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për suksesin e një studenti.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *