PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Gomat e dimrit në Finlandë. Ligji i ri tregon se kur duhet të vendosen

,

Gomat e dimrit duhet të përdoren në rrugët finlandeze nga e hëna 1 nëntor, por me një paralajmërim domethënës: nëse kjo kërkohet nga moti ose kushtet e sipërfaqes së rrugës.

Ndryshimet në Aktin e Trafikut Rrugor të Finlandës, i cili hyri në fuqi vitin e kaluar, vendosi më shumë përgjegjësi tek shoferët për të përcaktuar nëse gomat e dimrit duhet të përdoren midis 1 nëntorit dhe 31 marsit, bazuar në kushtet mbizotëruese. Parashikimi i motit në kryeqytetin e Helsinkit tregon se gjatë kësaj jave do të kemi netë me ngrica, pasi temperaturat bien nën 0.

Gomat e dimrit mund të jenë me thumba ose jo.

Sipas një njoftimi për shtyp nga Agjencia Finlandeze e Transportit dhe Komunikacioneve Traficom, gomat pa thumba – të njohura gjithashtu si goma fërkuese – janë një opsion më i mirë për rrugët e mbuluara me borë.

“Në rrugët e akullta, gomat me thumba kanë mbërthim më të mirë, por ato shkaktojnë më shumë konsumim të rrugës sesa gomat fërkuese. Përveç kësaj, gomat shkëputin grimcat e imëta nga asfalti i rrugës, të cilat kanë efekte të dëmshme në shëndetin e njeriut”, thuhet në deklaratë.

Agjencia shtoi se shtresa kryesore në të gjitha gomat e makinave dhe furgonave duhet të jetë së paku tre milimetra e trashë, duke u rritur në pesë milimetra për kushte veçanërisht të vështira drejtimi, siç janë rrugët me borë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *