PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Gripi i shpendëve godet fazanët. Mos i prekni me duar zogjtë e ngordhur

, ,

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit vendosi të përfshijë Janakkala, Kanta-Häme në zonën e mbikëqyrjes dhe kufizimeve për të parandaluar përhapjen e gripit të shpendëve.

Zogj fazanë që kanë ngordhur nga sëmundja janë gjetur në këtë pjesë të vendit. Ky është gripi i shpendëve H5N1, i cili shkakton vdekshmëri të lartë te zogjtë.

Ruajtja dhe lëvizja e shpendëve është e ndaluar në zonën e infektuar. Gjuetia e të gjitha llojeve të shpendëve dhe mbledhja e zogjve të gjahut nga zona është e ndaluar.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave rekomandon që trajnimi ose eksperimentet për qentë e gjuetisë nuk duhet të bëhen tani në zonat ku ka zogj të egër ose ferma zogjsh.

Agjencia e Ushqimit bën thirrje për kontroll më efektiv të sëmundjeve të fermave të shpendëve dhe fermave të tjera të shpendëve për të parandaluar infeksionet në të gjithë vendin. Gripi i shpendëve përhapet lehtësisht nga zogjtë e egër tek shpendët dhe zogjtë e tjerë.

Viruset e gripit të shpendëve kanë një shkallë të ulët transmetimi tek njerëzit dhe infeksioni zakonisht kërkon kontakt të ngushtë me shpendët e egër të prekur. Zogjtë e ngordhur nuk duhet të preken me duar.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *